Judit
3 °C
7 °C

MSZMP-s párttagkönyvért '56-os újságok

2000.10.11. 10:08
Páratlan lehetőség nyílik mindazok részére, akik szakítani akarnak vörös múltjukkal, és a hol a stelázsin, hol a zoknik között tartott MSZMP-s párttagkönyvüktől végképp meg akarnak szabadulni. Ráadásul ajándékot kapnak cserébe. Igazunk '56 című újságot, az elmúlt számokat garmadával, hogy történelmi ítélőképességük eddigi félrelépéseit a cikkek éjszakai olvasásával gyónják meg, akár egy paptanonc, aki most menekült a szex.com cselekedetre sarkalló oldalai közül.
-Talán a most kinyomott 3000 példány is kevés lesz, mert a lap népszerűsége egyre nő - mondta Rácz Sándor, az Igazunk '56 című havilap főszerkesztője, és szomorúan vázolta az Indexnek, hogy a Kulturális Alapprogram minden újság támogatását fontosabbnak tartotta, mint az övét. A grémium arra hivatkozott, hogy a lap politikai, ezért egy vasat sem adtak. Ettől függetlenül az újság brutál médiakampányokhoz hasonló intenzitással sokkolja a közvéleményt azon az internetes oldalon, ahol arra buzdítják a volt MSZMP-s párttagokat, hogy küldjék el párttagkönyvüket, amiért cserébe ők elküldik az Igazunk '56 első tizenöt számát, amelynek darabja 200 forint. MSZMP, MSZP, Munkáspárt egyre megy - mindegyik könyve játszik.

,,Nem számít, ha sérült, nem számít, ha kukából való, csak eredeti legyen."

Így szól a felhívás további része. Az eredeti ötlet azon a matematikai alappilléren nyugszik, hogy minden párttagkönyv 1 forintot ér, az újság pedig ezt most beszorozza 3000-rel, így jön ki, hogy tizenöt számot adjanak. A tagkönyvbegyűjtés azonban túl mutat a remittenda, és az újranyomás terjesztésnél, ugyanis az újság munkatársai ennél jóval többet szeretnének elérni.
-Így most elválik, hogy ki a bátor kommunista legény, és ki vállalja fel az akár ávós múltját is. Ezzel az akcióval egy csomó kommunistáról szerzünk anyagot, mert megtudjuk, hogy hol voltak, utánuk tudunk menni. A végcél pedig az, hogy az egészből írjunk egy nagy riportot. - fogalmazta meg az igazi szándékot a beszélgetést egyre inkább átélő szerkesztő.

Párttagkönyv nincs, szakszervezeti majd egy fél tucat

Nem ették meg a tagkönyvüket
A párttagkönyvet egyelőre senki sem küldött be. Jankovics László, az újság internetes szerkesztőjének tájékoztatása szerint csupán 4 szakszervezeti tagkönyv érkezett, de ezek mindegyikét visszaküldték. Jankovics a kezdeti sikertelenség okaként a következő modellt építette fel: ,,A világon kétfajta kommunista van. Az egyik szégyenében már régen megette a könyvét, a másik pedig büszke rá, és létezésének értelmét nem fogja odaadni". Arra kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha ,,egy csomó emberről kiderül, hogy kommunista volt?", Rácz azt felelte, hogy voltaképp nincs jelentősége, hiszen ők nem akarnak bosszút, mert csupán egyet akarnak: az '56-os forradalmat pontosan elhelyezni a történelemben. Ezek után pontosan elhelyeztük a történelemben az '56-os forradalmat.

Nem teszik le a tollat

Az újság filozófiáját pedig úgy foglalta össze, hogy ,,'56-ban sem tettük le a fegyvert, hanem kiverték a kezünkből, éppen ezért most sem tesszük le a tollat." A nemzetőrség egyik surranóegységének vezetője a kommunisták mai ,,kiskirálykodásai" ellenére nyugodtan alszik, és az Indexnek annyit árult el a további terveikről, hogy a munkásőrség kiöregedett tagjainak rendszerváltás utáni társadalmi szerepvállalásával akarnak foglalkozni a jövőben. ,,De megérti, hogy nem árulhatok többet?" - zárta le az információéhes puhatolózást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?