Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Az MSZP Orbán parlamenti meghallgatását kezdeményezi

2001.01.22. 14:09
Költségvetési bizottság előtt hallgatnák meg a szocialisták a miniszterelnököt, a Magyar Nemzeti Bankot irányító jegybanktanács ügyében. Keller László, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: február huszadikán a törvény értelmében öttagú tanács egyik külsős tagjának mandátuma lejár, így a Nemzeti Bankot vezető testület példátlan és törvénysértő módon határozatképtelenné válik.
A leköszönő külsős tag helyébe a miniszterelnök nevezhet ki új tisztviselőt, erre azonban eddig semmilyen előkészületet nem tett a kormányfő. A bank felügyelő bizottsága - melyet az országgyűlés választ - ezért levélben fordul az országgyűlés elnökéhez, melyben jelzik Áder Jánosnak, hogy a pénzintézet működését törvénytelenségek veszélyeztetik.

Az MSZP közben kezdeményezi a miniszterelnök meghallgatását a február hatodikán kezdődő első bizottsági héten, a költségvetési bizottság előtt, hogy megtudja, hogyan működik a jegybank vezető tanácsa a jövőben. Keller László újságírói kérdésre kifejtette, hogy a leendő tagnak a télvégi dátumig átvilágításon kell átesnie a hatályos törvény szerint. A külsős taggal együtt alelnököt is választani kell, az idő tehát sürget.

Az Index érdeklődésére Keller elmondta: amennyiben a bizottság megszavazza a miniszterelnök meghallgatását, de Orbán Viktor nem jelenik meg a testület előtt, akkor megszakad a párbeszéd a felek között, és a 12-én kezdődő plenáris üléseken kell majd szóra bírni a kormányfőt. A szocialisták ugyanis attól tartanak, hogy a miniszterelnök továbbra sem tesz lépéseket a február huszadikától törvényellenes testület legitimmé tételére, és a jegybanktörvény tervezett módosításáig elnézi majd a visszásságokat.

A politikus a Népszabadság hétfői számában megjelenteket kommentálva elmondta: lehetetlen a jegybanktörvényt a február 12-e és 20-a között megváltoztatni, az új elnökjelölt, Járai Zsigmond szándékai szerint. A volt pénzügyminiszter ugyanis a napilap szerint nemcsak a bank ellenőrzését kívánja megváltoztatni, hanem a monetáris politikát eddig folytató jegybanktanács szerepét is újraértékelné.

A Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztálya szerint a szocialista kezdeményezés egyelőre csak egy javaslat, mellyel a miniszterelnök hivatalosan akkor foglalkozik majd, ha a költségvetési bizottság napirendre tűzi a kérdést. Az Index érdeklődésére a sajtóiroda munkatársa kijelentette: Orbán eddig nem foglalkozott az MNB tanácsában februárban megüresedő hely kérdésével, de a határidő lejártáig "a miniszterelnök úr biztosan megoldja a problémát".  • Vennék
  • Hírek