Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Országértékelés zárt körben

2001.01.29. 22:50
Hat kérdésből álló listára várja Kovács László Orbán Viktor válaszát a miniszterelnök február elsején esedékes országértékelő beszédében, mert úgy látja, hogy a Vigadó hallgatóságát „gondosan megválogatják” majd, így az ellenzéknek nem lesz lehetősége reagálni a miniszterelnök „álmaira”. A kormányszóvivő a listát kommentálva az Indexnek kijelentette: az ellenzéknek lesz lehetősége reakcióra egy későbbi időpontban, a parlamentben, az ellenzék tanácsaira pedig a miniszterelnöknek nincs szüksége.
„Az MSZP-nek kérdései vannak, melyekkel sikeresebbé kívánja tenni Orbán „vigadós” beszédét, ezeket azonban nem lehet a helyszínen feltenni a miniszterelnöknek, hiszen „Orbán közönsége várhatóan ismét gondosan össze lesz majd válogatva.” – indokolta a pártelnök a szocialista lépést.

Az MSZP kérdései Orbánhoz
1. A gazdasági növekedésből miért nem részesültek az emberek? (A közszolgálatban dolgozók keresete reálértékben csökkent tavalyhoz képest, pedig a nemzetgazdaság 5.5 százalékkal nőtt).

2. A ténylegesnél szándékosan alacsonyabbra tervezett infláció miatt a költségvetés 2000-ben legalább 150 milliárd forint többlethez jutott, melyet a kormány az országgyűlés ellenőrzése alól kivonva fog elkölteni. Mire?

3. Miért esik el az adókedvezményektől, aki elveszti munkahelyét, és miért éppen azokat a családokat támogatja a kormány, akik „maguk is tesznek saját boldogulásukért”? 2000-ben 20 milliárd forintot nem lehetett a lakástámogatás pénzeiből felhasználni, ugyanakkor az Országimázs Központ költségvetése magasabb volt mint a lakástámogatások összege együttesen. Miért?

4. A 2000-es beszédben egy szó sem esett a mezőgazdaságról, pedig a vidék sorsa egyre kilátástalanabb. Miniszterelnök úr kinek hisz a hivatalos statisztikai adatoknak vagy a szakminiszter sikereiről szóló beszámolóknak?

5. Ön többször kijelentette, hogy a miniszterelnöknek van kormánya és nem a kormánynak miniszterelnöke. Érez-e személyes felelősséget egyes kisgazda minisztériumok és politikusok körül kialakult botrányokért? Továbbra is alkalmasnak tartja Torgyán Józsefet az agrárium irányítására?

6. Mi indokolja, hogy a gazdaság növekedése ellenére évről évre csökken az egészségügy támogatásának értéke s ez egyre több kórház működését veszélyezteti? Hogyan lesz ebben változás, hiszen a kétéves költségvetésben nincs erre fedezet?

Az elnök szerint az ország éves értékelését egy felelős kormányfőnek a parlamentben kellene összefoglalnia, hiszen így a képviselők is megfogalmazhatják észrevételeiket és kérdéseiket az elhangzottakkal kapcsolatban. Orbán azonban nem akarja, hogy kérdések és észrevételek hangozzanak el, így „gondosan megválogatott” közönség előtt mondja el hagyományos beszédét.

„Ezek a beszédek eddig Orbán Viktor álmairól és nem az ország valós helyzetéről szóltak” – fogalmazott Kovács. Kérdéseikkel a szocialisták „segíteni akarják” úgymond a miniszterelnököt azokra a problémákra irányítva a figyelmet, melyek – a szocialisták szerint – valóban érdeklik az embereket.

Az Index érdeklődésére Borókai Gábor kormányszóvivő a kérdéslistával kapcsolatban kijelentette: „Köszönjük szépen Kovács László segítségét, de biztos vagyok abban, hogy a miniszterelnök úr egyedül is természetesen olyan problémákat érint majd beszédében, melyek a magyar lakosságot valóban foglalkoztatják”. A szóvivő a listán szereplő kérdéseket nem kívánta részletesen kommentálni.

Arra a kérdésünkre, hogy Orbán miért a Vigadóban és nem a parlamentben értékel, az államtitkár rámutatott: A kormányfő a beszéd rövidített változatát a parlament előtt is elmondja majd a februári ülésszakon, így az ellenzéknek is meg lesz a lehetősége arra, hogy kérdéseit megfogalmazza. „A vigadóban tartott országértékelő beszéddel a miniszterelnök úr hagyományt teremtett” – tette hozzá Borókai.

Demszky is értékel
Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor első ízben csatlakozik a miniszterelnök év végi számvetéséhez. Két nappal Orbán „vigadós” szereplése előtt ugyanis a főpolgármester szintén országot értékel a fővárosi Thália színházban. Az eseményt az SZDSZ internetes honlapján online közvetítésen követhető január 30-án.