Mátyás
-6 °C
1 °C

Népszavazással a 'cselédtörvény' ellen

2001.04.19. 12:55
Népszavazást kezdeményez az MSZP a munka törvénykönyvének kedden elfogadott módosítása miatt. A szocialisták ugyanis nem támogatták a jogszabály felülbírálását, mert szerintük a kormány határozatában megfosztja a munkavállalókat a heti két pihenőnap garanciájától, és törvényessé teszi a munkaszüneti munkavégzést azokban a szférákban is, ahol ez eddig tilos volt. Az MSZP indítványát hétfőn nyújtja be az Országos Választási Bizottsághoz.
Nagy Sándor, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kabinet az Európai Unió normáihoz képest évtizedekkel vetette vissza a munkavállalói jogok érvényesülését. A pártvezetés egy füst alatt kikérné a lakosság véleményét a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban is.

A munka törvénykönyvével kapcsolatos kérdés Nagy Sándor szavai szerint a munkaidő megszervezésével összefüggő szabályok megváltoztatására vonatkozik majd, amely az ellenzéki párt értékelése alapján megfosztotta a munkavállalókat a garantált heti két pihenőnaptól, illetve attól a biztosítéktól, hogy ezek közül az egyik vasárnapra essen.

Háttér
A javaslat legvitatottabb pontjai a munkaidő szervezésére, a munkaidőkeretre és a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó rendelkezések voltak. Emiatt a szakszervezetekkel egyetemben az MSZP több ízben is hangsúlyozta, ebben a formájában elfogadhatatlan számára a törvénymódosítás, amelyet főként az uniós jogharmonizáció miatt tartott fontosnak a kormányzat. Az új törvény ezenkívül lehetővé teszi a heti 48 órás munkavégzés kötelezővé tételét, mely szakemberek szerint megfelel ugyan az EU-szabályozásnak, de az eddiginél lényegesen rosszabb helyzetbe hozza a hazai dolgozókat. Az érdekképviseletek az Alkatmánybírósághoz fordulnak a keddi döntés után. A munka törvénykönyvének módosítását az Országgyűlés 175 igen, 133 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el. A Fidesz, az FKGP és az MDF képviselői - Csapody Miklós (MDF) kivételével, aki tartózkodott - igennel, míg az MSZP-, az SZDSZ- és MIÉP-frakció tagjai - a tartózkodó Szűrös Mátyás (MSZP) kivételével - nemmel szavaztak. A független képviselők közül Hortobágyi Krisztina, Kupa Mihály és Szabó Lukács utasította el a javaslatot.

A szerda esti elnökségi ülést követő reggeli tájékoztatón a frakcióvezető ismertette pártja álláspontját a múlt héten alkotmányellenesnek ítélt üzletrész törvénnyel kapcsolatban is. Mint mondta, olyan megoldásra van szükség, mely úgy garantálja a tulajdonosok jogait, hogy nem lehetetleníti el a még meglévő szövetkezeteket.

Az MSZP "átfogó nyugdíjkoncepciót" készít

A kormány tervezett nyugdíjreformjáról Kovács László mondta el a szocialisták nézeteit. Szerinte az évről évre alultervezett infláció súlyos napi megélhetési gondokat okoz a nyugdíjasoknak, melyet a kormány "adományszerűen" kiosztott korrekcióval orvosol.

"Az elmúlt három évben kiderült, hogy a Fidesz vezette kormány napi politikai érdekeknek rendeli alá 3 millió nyugdíjas sorsát" - fogalmazott Kovács. "A dabasi választások kampánycsendjében például egy sebtében összehívott kormányülésen döntött a kabinet arról, hogy három százalékkal emeli a nyugdíjasok juttatásait" - tette hozzá a pártelnök.

Kovács: "Orbán blöfföl"

Kovács szerint Orbán Viktor legutóbbi, a témában tett kijelentése, miszerint el kell törölni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon, valójában blöff, hiszen ha nem életkorhoz, akkor a munkában eltöltött évekhez köti a juttatások összegét.

A szocialisták a problémák orvoslására átfogó nyugdíjkoncepcióval készülnek, melyben szabályokkal erősítenék meg a magánpénztárakat, az infláció alakulásának megfelelő fogyasztási kosár kialakítását szorgalmazzák, és a munkával eltöltött évek függvényében bevezetnék a rugalmas nyugdíjkorhatárt. Az özvegyi nyugdíjat tíz százalékkal emelnék, és bevezetnék a mindenkori minimálbérhez tartó, annak legalább hatvan százalékát elérő időskori minimumjövedelmet is.

Személyi kérdések nem kerültek szóba

Kovács kijelentette: a szerda esti elnökségi ülésen nem volt szó sem a miniszterelnök-jelölésről, sem egyéb személyi kérdésekről. Az elnökség ugyanis méltatlanak tartja, hogy vitába bocsátkozzon Horn Gyulával, aki rendszeresen hangsúlyozza a párt elnöki posztja iránt táplált ambícióit. A kérdés még egyszer sem került napirendre hivatalos vezetőségi ülésen. A harmadik minisztrelnök-jelölt, Németh Miklós meghallgatásának időpontja továbbra sem tisztázott, mert a volt miniszterelnök jelenleg külföldön tartózkodik, és még nem egyeztettek vele a meghallgatás időpontjáról - hangzott el a sajtótájékoztatón.