Gusztáv
3 °C
6 °C

Kovács: Sokan vagyunk és elegen

2002.05.01. 14:45
A társadalmi béke és a szociális rendszerváltás volt a két fő mozzanata Medgyessy Péter május elsejei beszédének az MSZP városligeti rendezvényén. A száz napos program alkalomhoz illő pontjainak ismertetésén kívül a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a nemzeti vagyon eladásának befejezésére szólította fel a távozó kabinetet. Kovács László szerint az MSZP-nek nem célja a megfélemlítés.
A XXI. század a társadalmi béke és a virágzó jólét időszaka lehet - jelentette ki Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialisták "Legyen béke már" címet viselő május elsejei ünnepségén. Medgyessy ez alkalommal is kijelentette: az új kormány haladéktalanul hozzákezd az első száz napra ígért intézkedések megvalósításához.

Ingujjakat feltűrni

A kampány véget ért, egy korszak lezárult, az az idő jött el, hogy feltűrjük az ingujjunkat és cselekedjünk - mondta ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt, aki szerint a szociális fordulat nem lila álom, megalapozott ígéreteken nyugszik és megvalósítható.

Az első 100 nap programjából az ünnep szellemének megfelelően a Munka Törvénykönyvének módosítását, a pedagógusok, illetve az egészségügyben dolgozók béremelését, a minimálbér adómentessé tételét, az augusztusi kéthavi családi pótlékot, a három-négyszázezer új munkahely létrehozását, a közalkalmazotti bértábla átalakítását, valamint a heti munkaidő 38 órára csökkentését emelte ki Medgyessy.

"Hagyják abba a nemzeti vagyon szétosztogatását"

Nyugodjanak bele a választási vereségbe és ne kezdjenek újabb osztogatásokba, mert nincs joguk a kormányváltás előtt néhány nappal a nemzeti vagyon eladásához - üzent a jobboldalnak Medgyessy. Kovács László szocialista pártelnök is felszólította a távozó kormányt, hogy vegye tudomásul a választók akaratát, és hagyja abba az állami vagyon elherdálását, az állami nagy vállalatok, illetve földek eladását, azaz "szétosztogatását a klientúrához tartozók között".

'Sokan vagyunk, és elegen'

Az ország érdekeit az szolgálná, ha Medgyessy Péter minél előbb hozzákezdhetne az első 100 nap programjának megvalósításához - hangoztatta a pártelnök. Kovács szerint az MSZP városligeti rendezvényének nem célja a megfélemlítés, május elseje a baloldal hagyományos ünnepe. Sokan vagyunk és elegen, és biztos vagyok abban, ha Medgyessy Péter hozzákezd programja megvalósításához, akkor egyre többen leszünk - zárta beszédét Kovács László.

"Az SZDSZ természetesnek tartja Kiss Péter miniszteri kinevezését"

Medgyessy Péter a szakszervezetek majálisán megtartott politikai fórumon kérdésre válaszolva elmondta: a koalíciós tárgyalásokon az SZDSZ természetesnek találta, hogy a szociáldemokrata párt létre kíván hozni egy foglalkoztatási és munkaügyi minisztériumot, s annak vezetését Kiss Péterre kívánja bízni.

Kiss Péter a beszélgetést követő fórumon kijelentette: az új kormány első intézkedései között szerepel, hogy javasolják az Országos Munkaügyi Tanács megszüntetését az Érdekegyeztető Tanács újraalakítását, amely nemcsak konzultatív de megállapodások megkötésére is törekvő testület lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!