Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Kovács: Sokan vagyunk és elegen

2002.05.01. 14:45
A társadalmi béke és a szociális rendszerváltás volt a két fő mozzanata Medgyessy Péter május elsejei beszédének az MSZP városligeti rendezvényén. A száz napos program alkalomhoz illő pontjainak ismertetésén kívül a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a nemzeti vagyon eladásának befejezésére szólította fel a távozó kabinetet. Kovács László szerint az MSZP-nek nem célja a megfélemlítés.
A XXI. század a társadalmi béke és a virágzó jólét időszaka lehet - jelentette ki Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a szocialisták "Legyen béke már" címet viselő május elsejei ünnepségén. Medgyessy ez alkalommal is kijelentette: az új kormány haladéktalanul hozzákezd az első száz napra ígért intézkedések megvalósításához.

Ingujjakat feltűrni

A kampány véget ért, egy korszak lezárult, az az idő jött el, hogy feltűrjük az ingujjunkat és cselekedjünk - mondta ezzel kapcsolatban a miniszterelnök-jelölt, aki szerint a szociális fordulat nem lila álom, megalapozott ígéreteken nyugszik és megvalósítható.

Az első 100 nap programjából az ünnep szellemének megfelelően a Munka Törvénykönyvének módosítását, a pedagógusok, illetve az egészségügyben dolgozók béremelését, a minimálbér adómentessé tételét, az augusztusi kéthavi családi pótlékot, a három-négyszázezer új munkahely létrehozását, a közalkalmazotti bértábla átalakítását, valamint a heti munkaidő 38 órára csökkentését emelte ki Medgyessy.

"Hagyják abba a nemzeti vagyon szétosztogatását"

Nyugodjanak bele a választási vereségbe és ne kezdjenek újabb osztogatásokba, mert nincs joguk a kormányváltás előtt néhány nappal a nemzeti vagyon eladásához - üzent a jobboldalnak Medgyessy. Kovács László szocialista pártelnök is felszólította a távozó kormányt, hogy vegye tudomásul a választók akaratát, és hagyja abba az állami vagyon elherdálását, az állami nagy vállalatok, illetve földek eladását, azaz "szétosztogatását a klientúrához tartozók között".

'Sokan vagyunk, és elegen'

Az ország érdekeit az szolgálná, ha Medgyessy Péter minél előbb hozzákezdhetne az első 100 nap programjának megvalósításához - hangoztatta a pártelnök. Kovács szerint az MSZP városligeti rendezvényének nem célja a megfélemlítés, május elseje a baloldal hagyományos ünnepe. Sokan vagyunk és elegen, és biztos vagyok abban, ha Medgyessy Péter hozzákezd programja megvalósításához, akkor egyre többen leszünk - zárta beszédét Kovács László.

"Az SZDSZ természetesnek tartja Kiss Péter miniszteri kinevezését"

Medgyessy Péter a szakszervezetek majálisán megtartott politikai fórumon kérdésre válaszolva elmondta: a koalíciós tárgyalásokon az SZDSZ természetesnek találta, hogy a szociáldemokrata párt létre kíván hozni egy foglalkoztatási és munkaügyi minisztériumot, s annak vezetését Kiss Péterre kívánja bízni.

Kiss Péter a beszélgetést követő fórumon kijelentette: az új kormány első intézkedései között szerepel, hogy javasolják az Országos Munkaügyi Tanács megszüntetését az Érdekegyeztető Tanács újraalakítását, amely nemcsak konzultatív de megállapodások megkötésére is törekvő testület lesz.