Ágnes
-1 °C
2 °C

Medgyessy és a centralizáció lehet a befutó

2001.05.03. 12:10
Németh Miklós ex-kormányfő nem vállalja az MSZP miniszterelnök-jelölti tisztségét - mondta Juhász Ferenc a alelnök, az elnökség szerda esti ülése után. A külföldi útjáról hazatért ex-miniszterelnök egy múlt heti találkozón kijelentette, nem vesz részt a jelölési folyamatban, és a kongresszuson sem vállal politikai szerepet. Németh döntését azzal indokolta, hogy másfajta menetrendben gondolkodik, mint a párt elnöksége és véleménye szerint nem célra vezető a párt jelenlegi politikája sem, mert konfrontálódik a Fidesszel. Bár a pártvezetés cáfolja Kovács László visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől, több jel mutat arra: Medgyessy Péter lehet az MSZP befutója a 2002-es választási felkészülésben.
Egyes hírek szerint nem kizárt az sem, hogy Kovács László pártelnök is visszalép a jelöltségtől, így Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter lenne az egyetlen esélyes az MSZP kormányfő-jelölti tisztére. Juhász Ferenc alelnök egy csütörtök reggeli sajtótájékoztatón cáfolta ezt az értesülést. Mint fogalmazott: "Lapértesülésekkel ellentétben nincs napirenden Kovács László visszalépésének kérdése."

Medgyessy Péter
A párt elnöksége legközelebb május 21-én ülésezik és dönt: kit, vagy kiket ajánl a párt felső vezetése a választmánynak. A szocialista alelnök erről szólva kijelentette: bár korábban nem volt valószínű, jelenleg lehetséges, hogy egyetlen jelölt mellett dönt majd az elnökség. "Hasonlóképpen az is lehetséges, hogy több jelölt marad versenyben a kongresszusig" - tette hozzá Juhász.

Mivel az utóbbi időben több szocialista forrás latolgatja a jelenlegi pártelnök, Kovács László esetleges visszalépését, az alelnök kijelentéseiből arra lehet következtetni, nem kizárt, hogy Medgyessy Péter lesz az MSZP egyetlen miniszterelnök-jelöltje.

Medgyessy lehet a befutó jelölt

A szocialisták "miniszterelnök-jelölt jelölési" folyamatában a következő állomás a hétvégi választmányi ülés lesz, ahol a testület meghallgatja Kovács és Medgyessy feltételeit, és egyezteti a politikai elképzeléseket. Baja Ferenc pártigazgató a csütörtöki tájékoztatón erről elmondta: a pártvezetés együttműködési megállapodást köt a leendő miniszterelnök-jelölttel, aki az alapszabály módosítás értelmében akár a párt választási bizottságát is vezetheti.

Baja az Index érdeklődésére elmondta: az MSZP úgy alakítja politikáját, hogy a leendő kormányfő-jelölt minél eredményesebben tarthassa kézben a párt ügyeit. Ennek megfelelően az együttműködési megállapodást tartalmazó dokumentum világosan rögzíti majd a miniszterelnök-jelölt jogait és kötelezettségeit. "Mindezt nem nevezném centralizációs politikának, de a párt programjában hangsúlyosan szerepel az eddiginél összefogottabb, a kormányfőjelölt által irányított választási felkészülés. A leendő jelölt feladata, hogy egyetlen centrumú, jól vezérelhető pártot irányítson a választási kampányban, ahol a kormányfő-jelölt szerepe a koordináció, és a párt irányítása" - tette hozzá a pártigazgató.

Centralizációs politika - ahogy Medgyessy kérte

Mindez szintén alátámasztani látszik többek feltételezését, miszerint a párt végleges kormányfő-jelöltje Medgyessy Péter lehet, hiszen épp az ex-pénzügyminiszter volt az a politikus, aki korábban feltételül szabta a párt alapszabályának fent vázolt módosítását, a hangsúlyozott centralizációt, és a profi menedzsment kialakítását.

"Nagy Sándor nem mondta, hogy nem támogatja Medgyessyt"

Juhász Ferenc alelnök a tájékoztatón kitért arra is, hogy Nagy Sándor, a párt frakcióvezetője és a szocialista platform elnöke - aki korábban Németh Miklóst támogatta - az egykori miniszterelnök visszalépése nyomán nem zárkózott el attól, hogy Medgyessy Pétert támogassa. "Nagy Sándor nem mondta, hogy nem támogatja Medgyessy Pétert" - fogalmazott az alelnök.

A párt népszavazási kezdeményezéséről szólva az alelnök elmondta: kimondottan örül annak, hogy Orbán Viktor támogatja a komoly társadalmi erőket megmozgató kezdeményezést. Juhász hozzátette: a referendum leendő kampánya jó alkalom lesz arra, hogy az MSZP választási programját is megismerjék az emberek. Az Országos Választási Bizottság a tervezett szavazás kérdéseiről hétfőn hozza meg döntését.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft