Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tízek Társasága irányítja a szocialisták kampányát

2001.07.01. 19:13
Az esélyegyenlőség, a biztonság, a tudásalapú társadalom, a nemzeti kiegyezésre való törekvés, a demokrácia, szociáldemokráca értékei iránti elkötelezettség jellemzi majd a 2002-es választások után felálló új kormányt - közölte Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnapi sajtótájékoztatóján, ahol bemutatta a párt kampánycsapatát, a Tizek Társaságát. A Medgyessy Péter által felkért politikusok jelenítik meg ezentúl a párt új arcát, ők a választási üzenetek fő hordozói. A grémiumban helyet kapott többek között Juhász Ferenc, alelnök, a párt biztonságpolitikusa, Keller László, frakcióvezető-helyettes, és Tóbiás József, a Fiatal Baloldal vezetője.
A Tizek Társasága nem az MSZP döntéshozó szerve, nem árnyékkormány, hanem csak egy csapat, melynek tagjai szeretnek együtt gondolkodni és dolgozni - közölte vasárnapi tájékoztatóján, egy budapesti hajó fedélzetén Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki abból az alkalomból állt a nyilvánosság elé, hogy bemutatta a párt kampánycsapatát. (A hajó a Duna budai oldaláról, a Batthyány tértől átkelt a pesti oldalra, és rövid időre lehorgonyzott a parlament elé, ezzel jelképezve a Tizek Társaságának célját, a 2002-es választásokon aratandó győzelmet.)

A grémiumnak Medgyessy Péteren kívül tagja Kovács László pártelnök, Szili Katalin elnökhelyettes, Nagy Nóra elnökségi tag, Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták fővárosi frakciójának vezetője, Juhász Ferenc alelnök, Keller László frakcióvezető-helyettes, Mandur László budapesti elnök, Tóbiás József elnökségi tag és Mesterházy Attila, a Harmadik Hullám nevű szerveződés vezetője.

Medgyessy: Jóléti rendszerváltás kell

Medgyessy Péter
Medgyessy Péter szerint a társadalmi és gazdasági rendszerváltás után meg kell történnie a jóléti rendszerváltásnak is Magyarországon. Szeretnék megteremteni a nyertesek új többségét és ennek érdekében esélyteremtő államot kívánnak működtetni. Meggyőzödése szerint az új kabinet a tisztesség kormánya lesz, amelynek fontos a biztonság is. Juhász Ferenc, alelnök szerint a létbiztonságtól a katonaiig kellene terjednie a polgárok biztonságérzetének. Medgyessy nemzeti kiegyezést tartott szükségesnek a mezőgazdaság fejlesztése, az egészségügy reformja, illetve az uniós csatlakozás befejezése érdekében.

Kovács László pártelnök a szocialisták és a Fidesz közötti különbségekre utalva leszögezte, a demokráciafelfogásuk és a hatalomgyakorlási szokásaik között van a legnagyobb differencia. A szocialisták első embere sürgette a közszolgálati médiában uralkodó állapotok felszámolását, leszögezve, hogy nem lehet csak egy kormány szócsöve az adófizetők pénzéből működtetett állami médium.

Medgyessy szerint politikájukban ötvüződik a szociáldemokrácia, a liberalizmus, illetve mérsékelt a konzervatív értékek. A volt pénzügyminiszter úgy látja a Tizek Társaságában létrejött a generációs kiegyezés, a még kevésbé ismert fiatal politikusok adják a lendületet, a középkorúak a profizmust és az idősebbek a tapasztalatot.