Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Lesz kongresszus, valamikor

2008.09.10. 00:08
Szeptember 27. és október 11. között lesz az MSZP rendkívüli kongresszusa. Addig is megpróbálnak közösen vállalható programot kialakítani az SZDSZ-szel.

Az MSZP országos elnöksége egyhangúlag úgy döntött, hogy a liberálisokkal való tárgyalásokat követően annak eredményeiről rendkívüli kongresszus foglaljon állást, ám ennek időpontját később határozzák meg - közölte Nyakó István, a párt szóvivője az országos elnökség közel öt órás ülését követő sajtótájékoztatóján, kedden késő este.

A szóvivő ismertetése szerint a kongresszus időpontja szeptember 27-e és október 11-e között lehet, de ha az SZDSZ-szel megszakadnak a tárgyalások, akkor azonnal összehívják.

Ne csóváljon

Az Index információi szerint hosszas vita alakult ki mind a frakcióban, mind az elnökségbenb; sokan úgy értékelték, a miniszterelnök ultimátumként jelentette be a kongresszus összehívását. "Tudjuk, hogy ő a kutya, de ne csóváljon már minket ennyire", fogalmazott az egyik résztvevő.

A párt elnöksége kifogásolta, hogy amennyiben a konkgresszus a Gyurcsány által beterjesztett három kérdésről szavaz, akkor a további tárgyalási mozgásterük nullára szűkül, így azokat az SZDSZ-eseket is elidegeníthetik, akik nem értenek egyet Fodor Gábor kemény, elutasító álláspontjával.

Közös programot keresnek

Az elnökség szükségesnek látja, hogy a programhoz társadalmi és parlamenti támogatást szerezzen, ezért a tárgyalódelegációnak egy közösen vállalható program kialakításáról kell tárgyalnia az SZDSZ-szel. A tárgyalások csütörtökön kezdődhetnek, a küldöttség tagjai: Gyurcsány Ferenc pártelnök, Kiss Péter alelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, valamint Juhász Ferenc és Szekeres Imre elnökhelyettesek.

A kongresszus az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások eredményeiről, illetve az MSZP politikájának fő elemeiről tanácskozik majd. Mivel szeptember végén be kell adni a költségvetést, egy októberben összehívott kongresszus lehetőséget adna arra, hogy a büdzsét tételesen megvitassa a párt legfőbb döntéshozó testülete.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!