Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kovács László a fővárosi szocialista lista élén

2001.10.06. 12:52
A párttanács javaslatától csak némileg tér el a szocialisták fővárosi területi listája. A névsort az MSZP elnöke, Kovács László vezeti, a budapesti szervezet első embere, Mandur László a negyedik, a fővárosi frakcióvezető, Gy. Németh Erzsébet az ötödik. Az országos lista élére Medgyessy Pétert kormányfő-jelöltjét ajánlják.
A varsói expressz jövőre Budapesten lesz - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt pénteken, amikor köszöntötte az MSZP budapesti küldötteit. A tanácskozáson döntöttek a szocialisták fővárosi listájáról, tárgyaltak a Fiatal Baloldal és az Ifjú Szocialisták budapesti szervezeteivel kötendő választási szövetségről, illetve személyi javaslatokat tettek a párt országos listájára.

Medgyessyt ajánlják az országos lista élére

Eldőlt, hogy a szocialisták fővárosi területi listáját Kovács László pártelnök vezeti, akit sorrendben Lendvai Ildikó alelnök, Vitányi Iván országgyűlési képviselő, Mandur László budapesti elnök és Gy. Németh Erzsébet, az MSZP fővárosi frakcióvezetője követ a névsorban - döntött pénteki ülésén az ellenzéki párt budapesti küldöttértekezlete.

A tanácskozáson történtekről tartott szombati budapesti sajtótájékoztatón Mandur László elmondta: a testület az országos lista első helyére Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltet, második helyére Kovács Lászlót ajánlja és a vezető helyekre javasolja Horn Gyula volt miniszterelnök-pártelnököt, valamint Lendvai Ildikót.

A budapesti lista hat-huszadik helyein sorrendben a következők osztoznak: Baráth Etele, Burány Sándor, Katona Béla, Donáth László, Hegyi Gyula, Bakonyi Tibor, Arató Gergely, Molnár Gyula, Hiller István, Kiss Péter, Simon Gábor, Kökény Mihály, Tóth József, Devánszkiné Molnár Katalin és Horváth Csaba.

Több mint harminc parlamenti helyre számítanak

A kialakult névsor mutat némi eltérést a budapesti párttanács javaslatától, amelynek alapján a küldöttértekezlet összeállította a listát. Katona Béla például a 16. helyről ugrott végül a 8-ra. A 19. helyre került Devánszkiné viszont az ajánlásban még a 7. pozíciót tudhatta magáénak. A 6. helyre javasolták a 11-re került Bakonyi Tibort és a 21-ről tört előre a 17. helyen végzett Kökény Mihály.

A szocialisták a 32 fővárosi egyéni választókerületből szeretnének 22-ben győzni és úgy kalkulálnak, hogy emellé "11 plussz-mínusz két" listás mandátum társul majd.