Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

MSZP-s dilemma: mi lesz kínosabb?

2008.03.17. 11:00
Az MSZP-ben arról vitáznak, hogy vissza kellene-e vonni az egészségbiztosítási pénztárak privatizációjáról szóló törvényt. A kormányfő és köre nem akar engedni, de sokan attól félnek, hogy ősszel újabb népszavazás és vereség jön. Van, aki szerint kár izgulni, úgyse vesz majd senki biztosítót, ha kiírják a népszavazást.

Magának keverjen le egy óriási reformfrászt, vagy álljon sorba a népszavazási pofonért – ez most a koalíció, illetve az MSZP dilemmája. Azaz vonják vissza a kormánypártok önszántukból az egészségbiztosítási törvényt, vagy várják meg, amíg a nép erre kényszeríti őket. A csattanó mindkét esetben ugyanaz: a kormány politikájának lényegét kényszerülhet lenullázni.

Kukába a törvénnyel

Nem csoda, hogy a vita az MSZP-ben nem tartalmi érvek mentén zajlik, mindenki nép- és pártlelket analizál. Azt a sarkos álláspontot, hogy mindenáron ki kell tartani, a miniszterelnök és stábja képviseli. Érveik: ha a kormány el is esik azon a referendumon, amely száműzné a magántőkét az egészségbiztosításból, legalább az arcát nem veszti el.

Az már fontosabb, gyakorlati szempontnak tűnik, hogy az őszre várható népszavazásra szerintük jóval kisebb tömeg mozgósítható, hiszen ez a mépszavazás nem hoz kézzelfogható hasznot. Ami a konkrét politikát illeti, e szerint a forgatókönyv szerint azzal kell számolni, hogy az SZDSZ esetleg kilép a koalícióból, ha az MSZP kukába dobja az egészségbiztosítási törvényt.

Márpedig akadnak MSZP-s politikusok, akik ezt tennék. Szerintük bebizonyosodott, hogy az "addig csináljuk a reformokat, amíg egyetlen túlélő is akad" elv csődöt mondott. "Ha a vizitdíjas népszavazás előtt meghátrálunk - mondta az Indexnek egy szocialista politikus -, most nem lenne a nyakunkon egy újabb népszavazás."

Kihasználatlan kiutak

A politikus azt állítja, hogy gond nélkül kihátrálhattak volna, a frakció képes lett volna hitelesen kommunikálni, hogy a reform alapvetéseivel mélyen egyetértenek, de nem szabad újabb terheket rakni az emberek vállára. (Emlékeztetőül: Tóth Károly pont ebben a szellemben terjesztette be a vizitdíj eltörléséről szóló javaslatát.) Csak hát, vélekednek a szocialisták, ez presztízsveszteség lett volna Gyurcsány Ferencnek, no meg az SZDSZ-nek.

Ráadásul az MSZP-sek szerint a makacs kitartás ellenére is kínálkozott kiút, de a kormányzati kommunikáció nem élt a lehetőséggel. A törvénytervezetbe beemelték ugyanis, hogy aki különböző prevenciós kezeléseken vesz részt, a helyett a biztosító átvállalhatja a vizitdíjat. A jogszabályba is csak a feltételes módot engedtek becsempészni, holott kijelentő módot kellett volna használni (átvállalja), és akkor joggal verhették volna a választók fejébe, hogy 2009-től nincs vizitdíj.

Így jóval kevesebben mentek volna el szavazni, kesereg egy másik MSZP-s politikus, de hozzáteszi, hogy ez sem ment, mert sikerült az emberek és a sajtó fejébe beleverniük, hogy az egészségügyi és oktatási tarifák jelképezik a reformot.

Elbénázott kommunikáció

Az többé-kevésbé hidegen hagyja a szocialistákat, hogy a miniszterelnök sokak szerint azt ígérte, most majd jól beleáll a kampányba. Az nem megoldás, hogy a miniszterelnök ezzel burkoltan azt üzeni, ha a hidegkampány sikertelennek bizonyult, akkor vissza kell térni a 2006-os korteshadjárat tempójához. Ugyanis a kormányfői lelkesedés, ha nem hiteles, inkább visz, mint hoz, vélekednek néhányan.

Nem véletlen, hogy sok baloldali politikus szerint az igen szavazatok közül legalább 500-700 ezret a szocialistaszimpatizánsokból lemorzsolódottak, illetve az MSZP-s bázis egyes tagjai adtak le, egyfajta tiltakozásként. És ez szörnyű, panaszolta egy megyei vezető, eddig ha Orbán Viktor mondott valamit, ezek az emberek csak megrántották a vállukat, és otthon maradtak. Szerinte ezek a nekikeseredett emberek és a fideszes tábor (amelyet még országgyűlési választásokon sem sikerült ennyire mozgósítani), akkor is lesöprik az egészségbiztosítási törvényt, ha nem a pénztárcájukkal szavaznak.

Már csak azért is, teszi hozzá egy másik szocialista, mert a mostani népszavazás eredményét is bénán kezelte a koalíció. Durcásan közölte, hogy nem pótolja az oktatás- és egészségügyből kiesett tízmilliárdokat. Ez csak a Fidesznek kedvez. Ha a kormány nem nyúl gyorsan a zsebébe, a Fidesz nyolc hónapig azzal kampányolhat, hogy a kormány bünteti a népet, mert ki merte nyilvánítani akaratát.

Mindenesetre úgy tudjuk, hogy politikai szakértői-tanácsadói körökben azt pedzegetik, érdemes lenne visszavonni az egészségbiztosítási törvényt, és ez lassan felszivárog a politikusi nagyok körébe is, és több szocialista politikus szerint most az SZDSZ-s mumussal sem lehet riogatni a pártot, mivel a szabaddemokraták között is akad, aki hajlandó lenne feledni a jogszabályt. A higgadtabbak nyugalomra intenek, szerintük kezelhető arcvesztés nélkül a probléma. Azt valószínűsítik, ha kiírják a népszavazást, akkor a biztosítók, legyen bármi az egészségügyi törvényben, nem kezdenek el licitálni a megszerezhető 22 pénztár kisebbségi tulajdonáért.