Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Deklarálhatja az MSZP: nem akar egészségügyi magántőkét

2008.03.28. 19:21
Egy kamikadze viccel érzékeltette az MSZP elnökségi ülésén az egyik szocialista vezető, hogy ostoba öngyilkosság lenne benne hagyni a magántőkét az egészségügyi törvényben, s emiatt megbukni egy újabb népszavazáson. Miközben abban, hogy a referendumot el kell kerülni, majdnem minden szocialista egyetért, arról komoly vita zajlott a vezérkarban, bejelentsék-e a holnapi pártértekezleten: a koalíció nagyon fontos, de az MSZP kiparancsolja a magántőkét az egészségbiztosításból.

Sokórás elnökségi ülésen tréningezett az MSZP vezérkara a holnapi, 2500 szocialistát felvonultató pártértekezletre. Az Index információi szerint nem indult ilyen maratoninak a tanácskozás, többé-kevésbé arról esett szó, hogy milyen tartalmú szónoklattal rukkol elő a miniszterelnök holnap a párttagoknak. Természetesen a kormányzat két évének értékelésével, fókuszban az egészségügyi reformmal, illetve második menetben az "Új politika fejtegetésével. (utóbbi téma mellé a tagság mintegy 40-44 százaléka sorakozott fel a pártszavazáson.)

Miután az összes elnökségi tag végigrágta a felvetéseket, Gyurcsány összegzett, és két tételére (miben bevezetőjében nem szerepelt) a vezérkar felkapta a fejét. Az egyik a pártszervezéssel volt kapcsolatos, a másik az egészségbiztosítással. Utóbbi jóval égetőbb kérdés, hiszen kemény koalíciós perpatvar kerekedett abból, hogy az MSZP zöme (miniszterelnököstül, frakcióstul, mezei tagságostul) el akarja kerülni azt a népszavazást, amely kitiltaná a magántőkét a jogszabály által létrehozni tervezett 22 egészségügyi pénztárból.

A szabaddemokraták viszont többé-kevésbé ragaszkodni látszanak a versenyhez és a privát pénzhez, szólamaik alapján akkor is, ha ennek a koalíció szakadása az ára. Hogy mi a véleménye a makacságról és az elvben ehhez kapcsolódó népszavazási bukásról, azt az MSZP elnökségi ülésén elhangzott vicc remekül érzékelteti. Miszerint: a japán császár összehívja a kamikadze repülőgépek pilótáit, és lelkesítő szónoklatot intéz hozzájuk.

- Most felszálltok a gépeitekre, és elindultok az óceán felé. Kérdés van?

- Nincs, Isteni felség.

- Helyes. Jelzem, a repülőkre egy bombát is felszereltünk. Kérdés van.

- Nincs. isteni felség.

- Remek, szóval amikor a nyílt tenger fölött meglátjátok az amerikai flottát, rárepültök a hajókra, a becsapódáskort a bomba detonál, a hajó felrobban, és mindenki meghal. Kérdés van? Az egyik katona alázatosan felemeli a kezét, a császár odaszól neki:,

- Mond!

- Hülye vagy te, bazmeg?

Magyarán az index információi szerint a miniszterelnök azt tervezte/tervezi, hogy nyilvánosan is bejelenti: az MSZP kiszereli a magántőkét az egészségbiztosítási törvényből. És kirobbant a vita, amelynek során nem a vezérkar és Gyurcsány állt szemben egymással, hanem az elnökség szakadt két vagy több táborra (kormányfőstül.) Abban mindenki egyetértett, hogy a népszavazást el kell kerülni, a szó akörül pörgött miszerint pont a pártértekezleten kell-e deklarálni ezt, nem korai-e az álláspont nyilvánosságra hozatala. Illetve azon állt a bál, hogy ki jelentse be: Gyurcsány mint pár-és miniszterelnök, a frakciót képviselő Lendvai Ildikó , netalán az elnökség egységesen.

Ugyanis korábban arról volt szó, hogy a nagyobbik kormánypárt ráér később, például augusztus végéig kialakítani végső álláspontját. Hogy az MSZP sem a népszavazásáért, sem a magántőkéért nem rajong, azt egyébként lendvai Ildikó már szerdán világossá tette a koalíciós egyeztetésen (miközben Gyurcsány sűrűn bólogatott.) Így arról, hogy mi hangzik el végül is holnap, megoszlanak a vélemények.

Egyesek szerint az a finomabb formula valószínűsíthető, hogy "az MSZP nem akarja megveretni magát, miközben arra törekszik, hogy fönntartsa a koalíciót" (de nem a szocialisták ellenében). Mások keményebb hangütést várnak, de a koalíció fontosságának hangsúlyozása ebben az esetben sem maradna el. (megjegyzendő, miután a Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes elnökölte Harmadik Hullám Platform kimondta, hogy akár kisebbségben is lehet kormányozni, az MSZP kiengedett, és egy picit alábbhagyott az SZDSZ-ellenes hangulat.) És végül az is megeshet, bár ezt kevesen valószínűsítik, hogy nem hangzik el semmi ilyesmi, és máskorra halasztja a bejelentést.