Zoltán
9 °C
21 °C

Németh Miklós nem vállal jelöltséget egyetlen párttisztségre sem

2000.10.25. 17:14
Németh Miklós exkormányfő az MSZP kongresszusi jelölőbizottságának szerdai ülésén bejelentette, hogy nem vállal jelöltséget egyetlen párttisztségre sem az MSZP november végi tisztújító és programalkotó kongresszusán. A volt kormányfő kapott jelölést a pártelnöki és az elnökhelyettesi tisztségre is. Keleti György, a jelölőbizottság elnöke arról tájékoztatta az újságírókat, hogy bár több személyt is javasoltak a pártelnöki posztra, a jelölések döntő hányada Kovács László jelenlegi elnökre érkezett. Noha a részletekről hivatalos tájékoztatást nem adtak, az MTI információi szerint Kovács Lászlón és Németh Miklóson kívül Szili Katalint is javasolták az elnöki székbe.
,,Cégünknél dolgozott egy Ronald Reagan nevezetű lerobbant moziszínész is. Ez az illető folyton előadó körúton volt. Kereskedelmi kamaráknál, energiaszolgáltató trösztöknél, efféléknél a szocializmus gonoszságáról értekezett. Soha nem találkoztam vele, ezért megmaradtam szocialistának"- a fenti Vonnegut-idézet az MSZP internetes honlapján olvasható, ami tartalmát tekintve nem meglepő, de talán rávilágít arra, hogy a szocialisták is felismerték: jó kommunikációval választást nyerhetnek.

A Kovács-Németh-Horn viták nem használtak az MSZP-nek

A Medián közvélemény-kutatási adatai szerint az MSZP vezet a biztos szavazók körében, de a Kovács-Németh-Horn viták egyelőre nem sokat használtak a pártnak. Egyértelművé a november 25-26-ai tisztújító kongresszus után válik a helyzet. Problémát jelenthet, hogy a három favorit különböző társadalmi rétegekkel tud hatékonyan kommunikálni. Ez persze előny is lehetne, ha nem riválisokról lenne szó.

Kovács képes stabilizálni a szavazóbázist, jó médiaszereplő, a népszerűségi mutatóit sem kell szégyellnie, de sokan úgy gondolják, hogy nem ő az, aki képes föltartóztatni a FIDESZ-úthengert. Nem elég markáns - hangzik a kifogás. Kovács szerint a diktátorok kivétel nélkül markáns egyéniségek. Mellette szól viszont, hogy hatékonyan képes megszólítani a városi, értelmiségi rétegeket. Esetleges kormányra kerülése esetén nem készül revánsot venni politikai ellenfelein az MSZP-jelentette ki Kovács László a Világgazdaságnak - az MSZP győzelme nem lesz ,,több mint rendszerváltás".

Kovács László
Kovács László 1940-ben született Budapesten. A Petrik Lajos vegyipari technikumban érettségizik 1957-ben, de mivel a Budapesti Műszaki Egyetemről ,,helyhiány miatt" elutasítják, a Kőbányai Gyógyszerárugyárban dolgozva pályamódosításon gondolkodik, ezért a közgazdasági egyetemet estin végzi el. 1969-től két évre Prágába küldi a KISZ KB a Nemzetközi Diákszövetséghez. Hazatérte után nem sokkal, 1975-ben a KISZ nemzetközi osztályának éléről emelik ki az MSZMP KB külügyi osztályára. Egy év alatt alosztályvezető, majd 1983-ban már az osztály helyettes vezetője. A reflektorfénybe azonban csak 1986-ban engedik, amikor ,,Horn Gyula közbenjárására és hívására" külügyminiszter-helyettes, majd államtitkár lesz. A szocialisták 1990-es elsöprő veresége nyomán csomagolni kényszerül, s a Bem rakpartról - az MSZP országos listáján szerzett mandátum alapján - a Parlamentbe költözik. 26 év MSZMP-tagság után 1989 októberétől az MSZP-t erősíti. Az ellenzékben van ideje arra is, hogy 1990-től az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a magyar képviselőcsoport tagja legyen. 1994-ben a visszatérés: pártjának Győr-Moson-Sopron megyei területi listáján szerez mandátumot. Horn Gyula miniszterelnöksége alatt külügyminiszter, majd 1998-tól pártelnök. Az egykor igazolt kerékpárversenyző, mostanában szenvedélyesen teniszezik.

Németh Miklós maximális kihasználja az iránta táplált nosztalgiát, de ez még önmagában kevés ahhoz, hogy sikeres miniszterelnök-jelölt lehessen. Stílusa sokakat emlékeztet egy későkádári pártapparatcsik beszédmódjára, és ez gondot okozhat a műveltebb rétegek megnyerésében. A lakossági fórumokon azonban Németh brillirozik. Az ,,egyszerű emberek" (vidéki, paraszti, keresztény rétegek) megszólítása jól megy neki, de ,,a városi értelmiség és a fiatalság vért fog hányni a stílusától"- mondta a MANCS-nak egy Németh-párti szocialista. Az exbankár mellett szólnak nemzetközi pénzügyi kapcsolatai, de ellenfelei elvitatják az elismert pénzügyi szakember mítoszát.

A Kormányzati Stratégiai Elemző Központ a következő elemzést tette közzé Németh Miklósról az interneten: "Az úgynevezett profi politikusok sem tudják kivonni magukat a Németh-mítosz hatása alól. Valószínű, hogy fokozottan érvényes ez a hétköznapi emberekre, ezért tanácsosabb volna tartózkodni Németh Miklós támadásától, ami a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki. Meg kell várni, amíg feltűnik a politika színpadán, s hétköznapi valójában saját maga oszlatja el a tízéves távolléte alatt keletkezett legendákat."

Németh Miklós
Németh Miklós 1948-ban született, Monokon, nős, két gyermeke van. 1971-ben végez a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, 1974-75 között ösztöndíjas a Harvardon. 1971-77 között oktat és tudományos munkát végez a Közgázon. 1977-81 között az Országos Tervhivatalnál dolgozik. Az MSZP alapító tagja. 1991-2000 között a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alelnöke.

Aktivizálódott Horn Gyula, minden lakossági fórumok sztárja is. Hiába kommunikál jól a vidéki, alacsony jövedelmű, idősebb korosztállyal, más társadalmi rétegek megnyerésére képtelen az exminiszterelnök. Hornnak továbbra is nagy szava van az MSZP-n belül, így ha királyként nem is, de királycsinálóként még beleszólhat a párt jövőjébe. Konfliktust szült, hogy Horn Gyula civil mozgalmat gründolt Szövetség az Európai Magyarországért néven. A HVG információi szerint a szervezet létrejötte szocialista berkekben kezdetektől fogva vegyes fogadtatásban részesült. Fővárosi szocialista politikusok az exminiszterelnök szemére hányták, hogy egyéni akcióival, ellentmondásos közszerepléseivel apasztja a párt szavazóbázisát, csökkenti az MSZP vonzerejét, leszerepelt egyének (a célzás Schmuck Andornak szólt) tűnnek fel környezetében, a tisztújító kongresszushoz közeledve nyugtalanságot gerjeszt. Krausz Tamás szerint Horn euroblablája ,,politikai zavarkeltés, amely nem erősíti az MSZP-t".

Horn Gyula
Horn Gyula 1932-ben született, angyalföldi munkáscsaládból származik. Apját illegális kommunista tevékenysége miatt 1944-ben a Gestapo kivégezte. Hét fia közül a legidősebb MSZMP szervezőmunkát végzett; 1956 decemberében merénylet áldozata lett. A testvérek közül Gyula futotta be a legnagyobb karriert. Pályáját műszerész ipari tanulóként kezdte a Budapesti Siemens Műveknél, s onnan javasolták az Oleg Kosevoj előkészítő kollégiumba, ahol négy osztályt végzett el egyetlen év alatt. A kollégiumból Rosztovba indult az ottani közgazdaság-pénzügyi főiskolára, majd az ott szerzett diplomával 1954-ben - már ismét otthon - a Pénzügyminisztériumban helyezkedett el: a forgalmi adó főosztály főelőadója lett. 1956 decemberétől 1957 júniusáig az MSZMP KB felkérésére karhatalmi őrszolgálatnál volt állományban. 1959-ben hirtelen váltott, átkerült a külügybe. Gazdaságpolitikai területre hívták, szabályos felvételi vizsgát tett, s a szovjet önálló osztályra került. Két évre rá már attasé Szófiában, majd 1963-tól Belgrád következett. A tíz év szolgálat során egészen a tanácsosi rangig vitte. Ezután bevonult az MSZMP-központba, ahol a külügyi osztályon közel 16 éven át szolgált mint munkatárs, konzultáns, osztályvezető-helyettes, majd egy évig irányította is az osztályt. 1985-ben váratlanul került vissza a külügyi tárcához. 1989 májusától ő irányítja a magyar diplomáciát. Tagja az MSZP országos elnökségének. 1994-től párt- és miniszterelnök, az 1998-as kormányváltás után pedig már csak háttérből politizál. Politikusok között példaképe Hans-Dietrich Genscher, akit nagy realitásérzéke miatt tisztel. A hetvenes évek elején írói álnéven könyvet is írt Jugoszláviáról. Több mint száz publikációja s három könyve közül ezt tartja a legértékesebbnek. Ma is sportol, minden reggel úszik, teniszezik vagy fut. Két gyermeke és két unokája van.

A jelölőbizottság eredetileg csak a Kovács-Németh-Horn trojka meghallgatását tervezte, Nagy Sándor a Szocialista Platform részéről azonban jelezte, hogy ők is igényt tartanak erre. Keleti György, a bizottság elnöke úgy döntött, hogy a Szocialista Platform mellett fogadja a baloldali és a szociáldemokrata platform vezetőit is.

Kovács vezet, Horn nem vállal tisztséget, Németh funkciója MSZP-belügy

A legtöbb jelölést eddig a pártelnöki tisztségre Kovács László kapta, az, hogy Németh Miklós milyen tisztséget töltene be a pártban szívesen egyelőre az MSZP belügye, mint ahogy az is: miről beszéltek a politikusok a bizottság ülésén. Információink szerint Horn Gyula megerősítette azt a nyilatkozatát, hogy nem vállal semmilyen párttisztséget.

Keleti György tájékoztatása szerint a 27 párttisztségre több száz jelölés érkezett. Az számít majd hivatalosan is jelöltnek, aki az első ,,szimpátia szavazáson" legalább húsz százalékos támogatást kap, míg a második jelölő bizottsági megmérettetésen a tagok egyharmadának támogatása szükséges. A párt egy hónap múlva tartandó kongresszusán a pártelnökön kívül megválasztják a pénztárnokot, az etikai és pénzügyi ellenőrző bizottság tagjait. Az új alapszabály értelmében elnökhelyettest is választanak, erre a tisztségre hat személyt jelöltek, hogy pontosan kiket, az a párt belügye - egyelőre.

Nem kizárt, hogy a 15 tagú elnökségnek csak 14 tagját választják majd meg. Az alapszabály értelmében ugyanis a frakcióvezető automatikusan tagja lesz az elnökségnek, márpedig valószínűsíthető Kovács győzelme. Az elnökség tagjainak húsz százaléka harmincöt év alatti fiatal és nő kell, hogy legyen - hangoztatta Keleti, aki elmondta: ha nem sikerülne ennek megfelelően megválasztani a tisztségviselőket, akkor üresen kéne hagyni az ifjak által be nem töltött helyeket.