Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kulcsár VIP-listása kapott jelölést az MSZP EP-listáján

2004.02.05. 16:21
Biztos befutónak számít a szocialisták európai parlamenti listáján György Gábor, aki az MSZP 1994-es kampányában a médiaprogram kidolgozásában vett részt, majd a Magyar Rádió kuratóriumból a Sláger Rádió vezetői székébe ült. György Gábor neve legutóbb a K&H brókerbotránnyal kapcsolatban vetődött fel ismét: szerepelt Kulcsár Attila VIP-listáján. Egyes információk szerint a médiaszakember jelölése megosztotta az MSZP-t.
A szocialisták keddi elnökségi ülésén teljessé vált az Európai Parlamenti választáson induló jelöltek neve. A Népszabadság értesülései szerint egyikük megrökönyödést váltott ki a párttagság körében. A lap informátora szerint a lista kiosztott 24 helye közül biztos a befutónak számító 13., György Gábor, a Sláger Rádió vezérigazgatója "a kakukktojás". Az MSZP-ben sokan meglepődtek, hogy a közvetlen pártkapcsolatairól eddig nem igazán ismert rádiós felkerült a listára.

György Gábor az Indexnek úgy fogalmazott, hogy párttagságát hat éve szünetelteti. A Sláger-vezér azért tartotta távol magát a politizálástól, hogy megvédje a Sláger Rádió pártatlanságát és függetlenségét. Írásban közölte a rádió igazgatóságával, hogy jelölése véglegesítése pillanatában lemond vezérigazgatói tisztségéről.

K&H-s kapcsolat

György személye azért is meglepő, mert többek között Forró Tamás médiavállalkozó és a Népszava korábbi tulajdonosa, Bleuer István, a 41. leggazdagabb magyar mellett ott szerepelt a neve a milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila úgynevezett VIP-listáján. Mint emlékezetes, Forró éppen azért távozott a Napkelte csapatából, mert nyilvánosságra kerültek a K&H-ügyben felmerült offshore cégekhez fűződő üzleti kapcsolatai. György azt mondta, egyszerű banki ügyfél volt, akinek számlája ugyan Kulcsárhoz tartozott, de semmilyen VIP-szolgáltatást nem kapott.

A médiaprogram és György

Jánosi György szocialista választmányi elnök az Indexnek azt mondta, az MSZP keddi elnökségi ülésén minderről nem volt szó. Szerinte nem lehet mindenki bűnös vagy gyanús, aki valaha is találkozott Kulcsár Attilával. György jelölése mellett az szólt, állította Jánosi, hogy 1994-ben, még a választási győzelem előtt, közreműködött a szocialisták médiaprogramjának kidolgozásában. György Gábor ezt a képet úgy árnyalta, hogy annak idején sok külső szakembert vontak be a munkába, és ezek egyike volt. Jánosi szerint az elnökség tagjai közül Lendvai Ildikó, Kovács László és Újhelyi István is György Gábort támogatta.

Öt fiatal a listán

Az elnökségi ülésen vita volt viszont arról, hogy hány fiatalt szerepeltessenek a listán. Újhelyi István, a Fiatal Baloldal, Ifjú Szocialisták elnöke azt a feltételt szabta ugyanis a lista megszavazásának, hogy az elnökség vegye fel a 24-es listára 30 év alatti jelöltjeiket. Az ülés után Újhelyi már azt mondta: "Fiatalok ilyen nagy számban és ilyen előkelő helyeken még sosem szerepeltek az MSZP választási listáin." Az már köztudott, hogy sem az első helyen szerepeltetett Kovács László, sem a második Horn Gyula nem megy Strasbourgba, így Lévai Katalin mögött a második helyen a fiatalok jelöltje, Harangozó Gábor juthat be, négy további Fibisz-jelölttel együtt.