Krisztina
18 °C
24 °C

Generációk közötti vitát hozott a szocialista frakcióülés

2003.10.20. 16:30
Információink szerint éles hangú vitát hozott az a kormányzati előterjesztés, hogy a lakáshitelek után járó adókedvezményt jövőre a felére csökkentik. A szocialista frakció támogatta az előterjesztést, ám az MSZP fiatalabb generációjához tartozó képviselői bírálták a javaslatot. A diákok kedvezményes utazásának csökkentését azonban az egész MSZP-s képviselőcsoport elvetette.
Konkrét döntésekig nem jutott az MSZP frakciója a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban hétfői talákozóján. Szabó Lajos MSZP-s képviselő az Indexnek hevesen cáfolta, hogy bármilyen olyan döntést hozott volna a képviselőcsoport, amelyből következtetni lehetne a költségvetésre adandó voksukra, mint mondta: "fenntartják álláspontjukat" azzal kapcsolatban, hogy legyen negyedik szja adókulcs, 5 millió forint felett 40 százalékos.

Elképzelésük szerint a magánnyugdíjpénztárba befizetendő plusz egy százalékhoz is ragaszkodnak, amely a magánnyugdíjpénztáraknál extrajövedelmet eredményez, ami pedig szerintük új munkahelyeket. Arról is szó volt, hogy az iparűzési adót a vállalkozók adóalapjukból levonhassák, ami egyrészt "csökkenti a vállalkozók adóterheit, javítja az adóbefizetési-morált és több pénzhez juthatnak az önkormányzatok is".

Arató Gergely MSZP-s képviselő arról számolt be, hogy "tudomásul vették", hogy csökken jövőre a lakáshitelek adókedvezménye, cserébe viszont két javaslatuk is van. Egyrészt, hogy a lakástámogatás összege 8-ról 10 millióra növekedjen, másrészt pedig, amennyiben az egyik házastárs gyesen van, másikuk 5 millió forint értékben vehesse igénybe az adókedvezményt.

Úgy tudjuk, hogy a lakáshitelek adókedvezményének csökkentése megosztotta a szocialista frakciót. Az MSZP fiatalabbjai ezt a "tudomásul vétellel" érzékeltették is, és csak heves vita után engedtek a kormányjavaslatnak. Nem változik jövőre a diákok utazáshoz igénybe vehető kedvezménye sem.