Frigyes
18 °C
24 °C

Az MSZP készül a kormányzásra

2000.08.25. 15:44
Az MSZP Országos Tanácskozása pénteken Budapesten ült össze előkészíteni a párt novemberi kongresszusát, meghatározni a politikai feladatokat és egy kis kormánykritikát gyakorolni.

Az MSZP VII. Kongresszusát november 24-25-én tartják, a párt már akkor készülődni kezd a 2002-es választásokra. A szocialisták célkitűzése a jelenlegi kormány leváltása, és Kovács László pártelnök szerint egyedül a szocialistáknak van reális esélyük arra, hogy ezt megtegyék. Kovács László elmondta, hogy a 2002-es választásokon győzelemre esélyes, valóságos kormányzati alternatívát kínáló pártként készülnek a november 24-25-i kongresszusra.

Kongresszuselőkészítő gyűlés
Kovács szerint az MSZP nem álmodik, hanem megtervez és megvalósít egy új Magyarországot, amely mindenkié. A pártelnök a programalkotó és tisztújító MSZP-kongresszus kapcsán azt kérte a tagságtól, hogy a jelölési és választási folyamat során segítse elő a tehetséges fiatalok és nők érvényesülését, és egy olyan vezetőség kialakulását, amelynek tagjai alkalmasak, szakmailag felkészültek, tisztességük pedig megkérdőjelezhetetlen. Kovács szerint a kormány kettészakította az országot, a tehetősebb társadalmi réteg javára csoportosítja át a jövedelmeket, és saját klientúrájának Magyarországát építi.

Horn Gyula arról beszélt, hogy a szocialistáknak végre szembe kell szállniuk ,,a jobboldali kormány hazugságaival, történelemhamisításaival". Többen bírálták azonban ,,A jobboldal a gazdagokért, mi a népért vagyunk!" megfogalmazást, mert kirekesztőnek, az MSZP által vallott "Magyarország mindannyiunké" szlogennel ellentétesnek találták, illetve elavultnak ítélték a ,,nép" kifejezést.

"Az MSZP nem álmodik"
A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Kovács László jelezte: szerinte nincs valóságalapja a Fidesz-elnökség csütörtöki közleményének, amely többek között Németh Miklós és Horn Gyula exminiszterelnök felelősségét veti fel az olajügyek kapcsán. "Ennek a közleménynek a valóságalapja ugyanannyi, mint a miniszterelnök bejelentésének a megfigyelési ügyben" - mondta a pártelnök.