Lázonganak a szocik az SZDSZ-nek tett engedmény ellen

2007.06.29. 11:35
Megdöbbentőnek és a felháborítónak minősítette az MSZP három tagozatának és platformjának vidéki vezetése az MSZP tárgyalócsoportjának vasárnapi megállapodását az SZDSZ-szel a több-biztosítós rendszer ügyében. A Társadalompolitikai és a Munkás tagozat valamint Ésszerűség-felelősség platform bajai vezetői a pártelnökségnek és az országos választmány tagjainak is megküldték a végleges koalíciós szerződés elhalasztását követelő emailjüket. A választmánynak szombaton kellene rábólintania Gyurcsány Ferenc és Kóka János megállapodására.

Egyre valószínűbb, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő-pártelnök nem tudja simán lenyomni a szocialisták torkán a szabad demokratákkal kötendő koalíciós megállapodást. Úgy tudjuk, az MSZP-ben több fronton is szervezkedésbe kezdtek annak érdekében, hogy megakadályozzák a kisebbik kormánypártnak tett engedmények gyors szentesítését.

Körbeküldték

Három szocialista - eddig sem kifejezetten Gyurcsány-párti - szerveződés vidéki vezetői nyíltan a vasárnapra tervezett Gyurcsány-Kóka koalíciós megállapodás elhalasztás mellett kezdett agitálni. A Társadalompolitikai- és a Munkás tagozat valamint Ésszerűség-felelősség platform bajai vezetői belső MSZP-s köremailben tiltakoznak a múlt vasárnap megkötött egészségügyi finanszírozási kompromisszum miatt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezetésével MSZP tárgyalócsoportja ugyanis az SZDSZ-el folytatott koalíciós tárgyaláson a több-biztosítós rendszer fokozatos bevezetése mellett döntött, amit egyébként a szabad demokraták a legfontosabb követelésként kezeltek az utóbbi hónapokban.

Fenyegetőzhetnek

A szocialisták országos választmányi tagjainak, valamint az MSZP országos elnökségének is megküldött levél megdöbbentőnek és felháborítónak titulálja a megállapodást, amely ellentmond a "frakció meghatározó egészségpolitikusa, egészségpolitikai szakértője, és az MSZP elnökségének több tagja" által korábban hangoztatott véleménynek. A Dombovári Sándor, Telegdi András, Hajdú Miklós aláírásával szétküldött nyilatkozat azt követeli, hogy "a megállapodás - legalább e pontjának - hét végére tervezett aláírását a miniszterelnök-pártelnök halassza el az őszi parlamenti ülésszak kezdetéig, és eddig az időpontig az MSZP tagságával, vezetőtestületeivel vitassa meg annak részleteit, aláírásra csak ezt követően kerülhessen sor, még akkor is ha az SZDSZ a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzik".

Időt nyernének

A Társadalompolitikai tagozat tagja Sipos József az Indexnek elmondta, hogy a szervezet már a nyilatkozat megjelenése előtt megbeszélést hívott össze péntek délutánra a koalíciós megállapodás ügyében, és álláspontjukat lehet, hogy még pénteken nyilvánosságra is hozzák, de lehet, hogy csak szombaton a választmány előtt ismertetik. Személyes véleménye megegyezik a nyilatkozattevőkével, a pártnak időt kéne nyerni, a koalíciós megállapodást nem kell elkapkodni.

A miniszterelnök szombaton ismerteti a megkötendő koalíciós megállapodás részleteit a párt országos választmánya előtt. A testületnek ott helyben kellene megszavaznia az egyezséget. Az egy hete tető alá hozott megállapodás miatt azonban egyes forrásaink szerint már a parlamenti frakció ülésén is komoly vita volt. Az MSZP országos elnöksége viszont már csütörtökön egyhangúlag elfogadta a két párt vezetői között létrejött kompromisszumos intézkedési csomagot.  • Hírek
  • Bankszámla