Ervin
14 °C
21 °C

Meghallgatták az MTV elnöki posztjára pályázókat

2001.07.09. 20:31
A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége hétfőn meghallgatta a közszolgálati intézmény elnöki tisztségére pályázókat; az aspirálók személyesen ismertették a pályaművükben foglaltakat. Bara István, Friderikusz Sándor, Mendreczky Károly és Szenes Andrea rendelkezésére két-két óra állt, hogy ismertesse a Magyar Televízió Rt. jövőbeli tevékenységéről kialakított elképzelését.
Friderikusz: Médiabéke

A meghallgatás után Friderikusz Sándor az MTI-nek elmondta: legfontosabbnak azt tartja, hogy a konstruktív párbeszéd során az elnökség tagjai megértették a pályázati elemeket, tisztázódtak a félreértések, és eloszlódtak a korábbi félelmek.

- Szeretném, ha létrejönne a médiabéke, amelynek garanciáját jelenthetné személyem elkötelezetlensége. Véleményem szerint kibontakozhatna az évek óta áhított médiabéke, és az európai uniós csatlakozás médiatárgyalásainak útjából is elhárulhatna az akadály - mondta Friderikusz Sándor.

A pályázó jelezte, hogy meghallgatása során közölte a kuratórium elnökségi tagjaival: ha őt választják meg a közszolgálati intézmény élére, akkor "amnesztiát hirdetne, és nem kutakodna sem a közelmúlt, sem a távolabbi múlt televíziós dolgaiban".

Mendreczky: Versenyképesség

Mendreczky Károly a meghallgatás után elmondta: "úgy gondolom, eljön az az idő, amikor a közszolgálati televízió versenyképes lesz a kereskedelmi televíziókkal szemben". A Magyar Televízió ügyvezető alelnöke úgy vélte, a nyugati példák már bebizonyították, hogy a nézők ismét visszatértek a közszolgálati televíziókhoz.

- Ha a kuratórium engem választ meg a Magyar Televízió elnökének, akkor továbbra is számítanék a közszolgálati intézményben dolgozó igen tehetséges műsorkészítőkre és alkotókra - jelezte az elnöki tisztségre pályázó ügyvezető alelnök.

Mendreczky Károly hozzátette: a Magyar Televízió Rt.-nek nem az a célja, hogy újabb személyektől váljon meg, hanem az alkotók kibontakozásának a biztosítása.

Szenes: Csapatmunka

Szenes Andrea, a Magyar Televízió Rt. korábbi alelnöke meghallgatása után elmondta: ha ő lesz a közszolgálati televízió új elnöke, akkor októbertől a Magyar Televízió 2-es csatornáját hírcsatornává alakítja át az Info Rádió televíziós megfelelőjeként.

A pályázó közölte: olyan műsorközpontú televíziót szeretne létrehozni, ahol műsorkészítésre az összköltségben foglalt, a jelenlegi 40 százaléknál nagyobb összeget lehetne felhasználni.

Szenes Andrea kiemelt fontosságot tulajdonít az évek óta nem létező szervezeti és működési szabályzat megalkotásának és bevezetésének.

A pályázó jelezte: a közszolgálati televízió gazdasági konszolidációjához az állami erőforrások mellett mozgósítani szükséges a saját erőforrásokat is. Emellett fontosnak tartja a rendelkezésre álló pénzügyi keretek szigorú betartását, ami az egykori alelnöknek az általa két évig vezetett műsorokért felelős alelnökségen belül sikerült megoldani.

A korábbi műsorokért felelős alelnök kijelentette: az Európai Unióhoz való csatlakozás közeledtével erős magyar közszolgálati televízióra van szükség.

- Ne az elnöknek legyen televíziója, hanem a televíziónak legyen elnöke, aki az egyszemélyi vezetés mellett a közös csapatmunkát vállalja fel! - tette hozzá Szenes Andrea.

Bakó Lajos, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a jelöltek meghallgatásán jelen voltak a kuratórium elnöksége által foglalkoztatott szakértők is.

Bakó Lajos jelezte: július 12-én az elnökség megnevezi jelöltjét, és a kuratórium kétharmados döntéssel megválaszthatja a Magyar Televízió Rt. új elnökét.