Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Kilencszázmilliós hitellel kerülte el a csődöt az MTV

2002.10.19. 11:33
A Postabanktól felvett 900 millió forintos hitellel őrizte meg működőképességét a Magyar Televízió októberben - tudta meg a Népszabadság. A lap emlékeztet: a köztévé vezetői a nyár óta hangoztatják, szeptemberre, októberre csődbe megy az intézmény, ha nem rendkívüli anyagi segítséget. A tévé kuratóriuma csak erre az évre 6 milliárd forint tőkeinjekciót kért az Országgyűléstől.
A köztévé megsegítését a kormánypártok konszolidációs terv elkészítéséhez kötötték. Ezt az elnök nélkül működő intézményt ügyvezetőként irányító Ragáts Imre pénteken elküldte a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökségnek - derül ki a Népszabadság szombati számából. A lap szerint az Országgyűlés az előző ciklushoz hasonlóan - az akkori ellenzék által egyébként soha meg nem szavazott - a zárszámadási törvénnyel tudna a legkönnyebben támogatást juttatni a köztévének, ilyen jellegű módosító indítvány azonban egyelőre nem készült.

Hitelből fizették ki Rókusfalvyt?

Az igényelt támogatást mindeddig nem kapta meg, így az MTV, ezért egy korábbi lehetőséget kihasználva, a kuratóriumi elnökség felhatalmazásával 900 millió forint hitelt vett fel a Postabanktól. A napilap tudni véli, hogy ebből a tőkeinjekcióból rendezte az MTV Rókusfalvy Pállal szembeni negyvenmillió forintos adósságát.

Nem drága az új műsorrend

A tévés vezetők bejelentése szerint a súlyos anyagi problémákkal küzdő televízió az elmúlt hetekben sorra csábítja át a kereskedelmi tévék ismert személyiségeit (Pálffy István, D. Tóth Kriszta, Simon András), és novembertől megújítja programját is. Az arculat átalakítása becslések szerint több tízmillió forintjába kerül a köztévének. A Népszabadság kérdésére Ragáts Imre ügyvezető ezt cáfolta. Szerinte több drága produkció - mint az Ezüsthajó Kft. és Vitézy László műsorai - nyári leállításával megtakarít annyit a köztévé, hogy az őszi programját be tudja indítani.

Sokan többet keresnek az ügyvezetőnél

A lap úgy tudja: több újonnan igazolt tévés javadalmazása meghaladja az 1,2 milliós elnöki fizetést. Ragáts konkrét összegek említése nélkül elmondta: a fizetéseket beépítették a műsorok költségeibe, amelyek nem lépik túl az eddigi kereteket. A lap híre szerint az MTV menedzsmentje tárgyalásokat folytat a TV2 egykori Dáridójának házigazdájával is egy műsorról, amelynek a producere Galambos Lajos lenne. Az adásonként tízmillióba kerül produkcióról azonban egyelőre nincsen döntés.

Külsős cég építi az új arculatot

Az MTV egy külsős céget bízott meg az új arculat menedzselésére. Az ügyvezető szerint ennek oka, hogy a tévén belül nem volt a feladatra megfelelő szakembergárda. Reményei szerint az új programoknak köszönhetően tovább emelkedik a köztévének az elmúlt időszakban felfelé kúszó nézettsége.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!