Auguszta
-7 °C
0 °C

Anyagi okokból nem Friderikusz lesz A Hét műsorvezetője

2002.10.28. 07:54
A csőd elkerülése érdekében négy és fél milliárd forintos pénzügyi segítséget kap a Magyar Televízió az Országgyűléstől. Ez kevesebb, mint amennyit az alaptőkéjét elvesztett MTV kért az alapító Országgyűléstől, a tűzoltásra azonban elegendő.
A köztévé kuratóriuma az ősz elején jelezte, hogy szeptember-októberre veszélybe kerül a működőképessége. A csődöt akkor egy 900 millió forintos hitelfelvétellel odázta el a televízió - írja a Népszabadság.

Konszolidációs tervhez kötik az újabb támogatást

Az MTV-t az elmúlt ciklusban a törvény szerint járó összegeken túlmenő, folyamatos állami segítségekkel tartották életben. A legutóbbi 12,5 milliárdos tőkepótlást azonban már felélte a köztévé, és a vagyonát is elvesztette. Az Orbán-kabinet az utolsó intézkedései között döntött egy 12 milliárd forintos, kormánygaranciával megtámogatott hitelről. Ezt az intézkedést a Medgyessy-kormány visszavonta.

Kormánypárti politikusok most egy konszolidációs tervhez kötik az újabb támogatást - értesült a napilap. Ezt elkészítette Ragáts Imre, az MTV ügyvezetője. A rövid és hosszú távú - három évre szóló - elképzeléseket a tévékuratórium már megtárgyalta, ám azokat átdolgozásra visszaadta az ideiglenes vezetőnek. Az Országgyűlés kulturális bizottságában a kormánypártiak a múlt héten az MTV gazdálkodását vizsgáló 18 szerv munkájának a felgyorsítását kérték, hogy tiszta képet kapjanak az újabb tőkejuttatás előtt. A Pénzügyminisztériumban készül a közmédiumok finanszírozásának hosszú távú modellje is.

Friderikusz nem lesz műsorvezető

A pénzre váró Magyar Televízió eközben előremenekül. Novemberben új műsorrendet vezet be. Bár korábban kiszivárgott, hogy a tervek szerint A Hét című műsort Friderikusz Sándor vezeti, a jelenlegi helyzet szerint a showman nem kerül képernyőre a hétvégi magazinban. Ennek hátterében a Népszabadság értesülése szerint elsősorban anyagi okok állnak. Más feladatot kap a Híradó eddigi női műsorvezetői közül Acél Anna, Kiss Gabi és Csete Bea. A fő hírműsort a kereskedelmi tévéktől szerződtetett D. Tóth Kriszta és Pálffy István vezeti majd.

Az Országgyűlés plenáris ülése szerdán vitatja meg a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának 1997-2001. évi tevékenységéről, valamint a Hungária Televízió Közalapítvány (Duna Tv) kuratóriumának hasonló időszakra vonatkozó beszámolóit. Az Országgyűlés kulturális bizottsága csütörtöki ülésén nem javasolta a parlamentnek sem az MTV, sem pedig a Duna Televízió tavalyi működéséről szóló beszámoló elfogadását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!