Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tagadnak az MTV ostromának vádlottjai

2008.05.28. 16:14
Az MTV ostromának elsőrendű vádlottja azt állította, hogy csak csitítani próbálta a tömeget, de fejbe dobták egy kővel. Egy másik vádlott arra hivatkozott, hogy egyéni sorsának kilátástalansága és hazája kiúttalansága manifesztálódott a történtekben, különben sem követ és üveget dobált, csak egy műanyag darabot. Az MTV állítólagos ostromlói a tárgyaláson összességében tagadtak, egyetlen vádlott tett beismerő vallomást.

Megkezdődött a vádlottak meghallgatása a Magyar Televízió székházának másfél évvel ezelőtti ostroma miatt indult büntetőperben. Az első hat vádlott jobbára tagadta bűnösségét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. (Az MTV 2006. szeptember 18-i esti megtámadása és "elfoglalása" kapcsán összesen 39 személy ellen emelt vádat az ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása, rongálás, lopás és más bűncselekmények miatt.)

Egyetlen ember ismerte el bűnösségét, egyébként ő az MTV lerohanásának másnapján önként jelentkezett a rendőrségen, és felismerte magát a videofelvételeken, amint 4-5 alkalommal követ dob a vízágyú felé, és a karosszériáját el is találja. A fiatalember most arról beszélt, hogy nagyon megbánta tettét.

E. Tamás elsőrendű vádlott például azt hangsúlyozta, hogy csak csitítani, nyugtatni próbálta a székház bejáratánál hangoskodókat, erőszakoskodókat, de a könnygáztól rosszul lett, egy kő fejen találta, és akkor, amikor a gyújtogatás, a székházba behatolás történt, ő már mentőben volt.

Arra a kérdésre, miért vallotta a nyomozás kezdetén többször is, hogy egy követ eldobott a székház közelében, annyit mondott: félt, nyomorult, kétségbeesett, fáradt volt, és megegyezett" a kihallgatóval, azt remélve, hogy elengedik. "Ha mindenkinek annyi szerepe lett volna az ügyben mint nekem, akkor nem lenne ügy", jegyezte meg a vádlott.

N. Tibor a tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint csak messziről látta az erőszakos eseményeket, később bement az épületbe, és ott egy "punktól" kapott egy chipset emlékbe, ezután távozott.

S. Tamás azt állította,l hogy a váddal ellentétben nem dobott követ, üveget, csak egy műanyagdarabot, továbbá tenyérrel indulatosan rácsapott egy személygépkocsira. "Akkoriban komoly frusztráció és feszültség gyűlt össze bennem, mert három diplomával nem tudtam elhelyezkedni. Egyéni sorsom kilátástalansága és hazám kiúttalansága manifesztálódott a történtekben", magyarázta a vádlott, aki állítása szerint nem hangoskodott a székház aulájában, hanem a Himnuszt énekelte. Az épületbe pedig csak a kíváncsiság, és nem agresszív, károkozó szándék vezette.

Több vádlott is beszámolt arról, hogy "elkapta a hév", "elragadta a tömeg". Emlékeztetőül: az indulatok azt követően szabadultak el Szabadság téren, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A rendbontók 29 millió forintos kárt okoztak az MTV-nek, továbbá az épület előtt autókat borogattak, gyújtottak fel. Az elkövetők egy része az eljárás során ismeretlen maradt.

A bíró a tárgyaláson többször figyelmeztette a hallgatóságot azért, mert megtapsolták a vádlottakat, illetve szidták a kormányfőt.