Valér
-2 °C
0 °C

Tíz év ajándékai

2000.09.22. 20:53
Az elnök ajándékai címmel nyílt kiállítás Göncz Árpád, leköszönt köztársasági elnök ajándékaiból, az Iparművészeti Múzeumban. A tárlaton az érdeklődők betekintést nyerhetnek abba, miket ajándékoznak egymásnak az államférfiak. Hivatali idejének lejártával, Göncz Árpád úgy határozott: jótékony célra fordítja a tíz év alatt kapott ajándékokat.
Egy keleti ajándék díszruha
Tíz év az ajándékok tükrében - adhatták volna akár ezt a címet is annak a tárlatnak, mely az Iparművészeti Múzeumban mutatja be október 15-éig Göncz Árpád, leköszönt köztársasági elnök hivatali idejében összegyűjtött ajándékainak egy részét. Azért nem az egészet, mert az nemes egyszerűséggel nem fért volna el. Különben is, arra törekedtek, hogy az államfői látogatások legjellemzőbb tárgyait állítsák ki. A díszruhákat például általában keleti államokban ajándékozták az államfőnek. De jelentős csoportot képeznek a világ minden tájáról származó díszfegyverek, épületek, emlékművek, hajók modelljei, s mindenekfelett rengeteg díszdoboz.

A kiállítási tárgyak között találunk még ólomkristály sakk-készletet, rengeteg vázát, sőt számos egyedi műalkotást, például festményt, grafikát, plasztikus művet is. Nagyon jelentős az éremanyag, különleges alkalmakra vert emlékpénzek és plakettek, városok és intézmények jubileumi pakettjei. Göncz Árpádot tíz alatt negyvenkét ország legmagasabb érdemrendjével tüntették ki, amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezett letétbe. A különböző országok államfőitől, a meglátogatott intézményektől kapott ajándékokat pedig a közgyűjteményeken keresztül adja át azoknak, akiknek a nevében kapta.

A mostani kiállításon minden muzeális értékű képző- és iparművészeti alkotás helyet kapott. Az érdemrendeknek azonban csak a harmadát, az emlékérmeknek pedig még kisebb részét állították ki. A tárlaton nem szereplő tárgyakból még ebben az évben jótékony célú árverést tartanak, amelynek teljes bevételét a beteg gyerekeknek adományozza a volt köztársasági elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!