Judit
3 °C
7 °C

Valaki hazudik a koalíciós egyeztetésről

2008.04.10. 11:43
Annyi bizonyos, hogy Horváth Ágnes menesztésének bejelentése előtt, egy szerdai estén koalíciós egyeztetést tartott az MSZP és az SZDSZ. A megbeszélésen elhangzottakról viszont ellenkezően nyilatkozik Gyurcsány Ferenc, Horn Gábor és Kóka János. Ön szerint mi történt?

Két hete szerdán, három nappal azelőtt, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP pártértekezletén bejelentette Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését, nyolcszemközti megbeszélést tartott Gyurcsány Ferenc és Lendvai Ildikó az MSZP részéről, valamint Kóka János és Horn Gábor az SZDSZ részéről. A tárgyaláson elhangzottakról a résztvevők eltérően nyilatkoznak.

Gyurcsány Ferenc az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott: „Itt nem a mi szánkból, hanem a tárgyalópartnereink szájából hangzott el, hogy ebben a helyzetben az a legkevesebb, hogy Horváth Ágnesnek minden bizonnyal mennie kell. Sőt, azt is mondták, hogy egy ilyen helyzetben az SZDSZ-nek valószínűleg bele kell mennie egy tárcacserébe is. Ez többedszer jött elő, és reális alternatívaként emlegették, hogy inkább a koalíción kívül kell lenniük.” A miniszterelnök azt is mondta, hogy belső körökben az SZDSZ vezetői beszéltek már a koalíciós szakítás lehetőségéről a pártértekezlet előtt is azonban nem Horváth Ágnes, hanem az egészségügyi reform megtorpanása miatt.

Horn Gábor, koalíciós koordinációért felelős államtitkár kérdésünkre cáfolta a kormányfő állítását. „A szerda esti találkozón felsoroltattak a lehetséges változatok, de nem mint alternatívák, hanem abban az értelemben, hogy sok minden lehetséges. Nemhogy megállapodás, javaslat sem volt. Tehát az nem felel meg a valóságnak, hogy jelzést vagy felhatalmazást adtunk volna Horváth Ágnes menesztésére, ezt biztosan mondhatom.”

„Nem hangzott el semmi olyan, amiből komolyan gondolhattunk volna arra, hogy ezt a lépést a miniszterelnök megteszi. Persze ő értelmezhette így a történteket, de hogy mi nem így gondoltuk, az biztos.” Elmondta azt is, hogy konkrét megoldási javaslatról is tárgyaltak, Horn ugyanis felvetette, hogy népszavazást kéne kiírni a magántőke bevonásáról az egészségügybe, szocialista tárgyalópartnerek azonban ezt elvetették, mert szerintük az MSZP nem bírna ki még egy népszavazást.

Horn Gábor kérdésünkre hangsúlyozta, hogy azt mondták, ha az MSZP kiáll az egészségbiztosítási törvény mögül, akkor Horváth Ágnes lemond miniszteri posztjáról, ami azt jelenti, hogy az SZDSZ kilép a koalícióból. Az azonban nem hangzott el, mondta, hogy ez szerintük egy lehetséges forgatókönyv, és részünkről sem, hogy mi ebbe belemennénk.

Kóka János szintén az Indexnek adott múlt heti interjújában arról beszélt, hogy egyáltalán nem tudott arról, hogy Gyurcsány Ferenc meneszteni akarja Horváth Ágnest. „A kormányfő a legapróbb jelét sem adta ennek. Különben nem okozott volna ekkora döbbenetet az SZDSZ-ben a szombati Gyurcsány-beszéd, amely az elbocsátó szép üzenet mellett reformstopot is hirdetett” - fogalmazott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?