Judit
3 °C
7 °C

'Németh Zsolt és Kövér László kárpátaljai kegyence'

2004.09.21. 08:10
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) sajtóközleményben utasította vissza azokat a vádakat, amelyeket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke az MVSZ-ről és annak elnökéről a kárpátaljai árvízkárosultaknak adományozott pénzek "lenyelésével" kapcsolatban fogalmazott meg az Indexnek. Az MVSZ szerint ők nem sajátítottak ki semmilyen, Kárpátalja megsegítésére szánt összeget, a KMKSZ viszont a Vereckei-hágóra tervezett emlékmű felállítására adományozott összeggel nem tud elszámolni.
Jó hírneve védelmében sajtóközleményben utasította vissza a Magyarok Világszövetsége "azokat az alpári hangvételű rágalmakat", amelyeket Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a kettős állampolgárság érdekében kezdeményezett népszavazásról szóló cikkünkben a kárpátaljai árvízkárosultaknak adományozott pénzekről fogalmazott meg az Indexnek.

A KMKSZ ugyanis néhány éve pénzügyi vitába keveredett a Patrubány Miklós vezette Világszövetséggel, amely állítása szerint "lenyelte" a kárpátaljai árvízkárosultaknak adományozott pénzek több millió forintos részletét. Kovács szerint Patrubány akkoriban nem adott rá kielégítő magyarázatot, hogy miért nem utalta át a nekik járó összeget.

Súlyos árnyékot vet a Fideszre

Az alpári hangvétel ellen tiltakozó közlemény Kovács Miklóst "Németh Zsolt és Kövér László kárpátaljai kegyencének" nevezi, akinek "útszéli hangvételű megnyilvánulása súlyos árnyékot vet a Fidesz által az Országgyűlésnek a népszavazást elrendelő határozat során Pokorni Zoltán által kifejtett támogató álláspontjára is." Az MVSZ szerint Kovács Miklósnak a törvény előtt kell felelnie az MVSZ jó hírnevének csorbításáért és az MVSZ elnöke, Patrubány Miklós személyiségi jogai ellen elkövetett sérelemért.

Az MVSZ cáfolja és visszautasítja azt az állítást, hogy bármikor kisajátított volna, vagy más célra használt volna Kárpátalja megsegítésére szánt bármilyen összeget. "Még költségvetési támogatásának megvonását követő szűk esztendőkben is talált módot arra, hogy támogatást nyújtson kárpátaljai magyar közösségeknek, mint tette azt az országhatárral kettéválasztott Nagyszelmenc és Kisszelmenc között felállított székely kapu esetében." - áll a közleményben.

Hol az emlékmű?

Az MVSZ álláspontja szerint a Magyar Segélyszolgálat Alapítvány, amelyet a Magyarok Világszövetsége hozott létre, az 1999-es nagy kárpátaljai árvíz után 30 millió forintot gyűjtött a károk enyhítésére. Miután 25 millió forintot folyósított, az Alapítvány kuratóriuma felfüggesztette további támogatások kiutalását, mindaddig, ameddig a korábban átutalt összegek elszámolása meg nem történik.

Az MVSZ mindezen túlmenően viszontváddal is illeti a kárpátaljai magyar szervezetet: közleményük szerint a Kovács Miklós vezette KMKSZ 1996 óta nem számolt el azzal a 25 ezer dolláros támogatással, amelyet a Magyarok Világszövetsége a Vereckei-hágóra tervezett emlékmű felállítására adományozott. Az MVSZ álláspontja szerint aki most a népszavazás küszöbén a kettős állampolgárság ellen tesz, az magyarellenes. "És aki ezt kisebbségiként teszi: idegen érdeket szolgál." - fogalmaz a közlemény.

No comment

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Kovács Miklós az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni a MVSZ álláspontját. "Nem tartom Patrubány Miklóst olyan súlyú személynek, akinek a véleményére reagálnom kellene" - fogalmazott Kovács. A Vereckei-hágóra tervezett emlékmű felállítására adományozott összegről azonban azt mondta, még Csoóri Sándor MVSZ-elnöki mandátumának idején elszámoltak a 25 ezer dolláros támogatással.

A KMKSZ és az MVSZ kezdeményezésére 1996-ban elkezdett emlékmű még ma sincs befejezve. Kovács Miklós szerint az emlékmű azért nem készült el, mert éles politikai ügy lett belőle, ukrán nacionalisták támadták meg a tervet és a kormány még '96-ban visszavonta az építési engedélyt. "Miután kiderült, hogy nem folytatódhat a munka, elszámoltunk a pénzzel" - mondta az elnök, aki hozzátette, többek között a félbehagyott emlékmű építéséhez szükséges eszközök beszerzése, valamint azok hegytetőre szállítása emésztette fel az MVSZ által adományozott összeget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?