Bernadett
0 °C
4 °C

Kiürítenek egy tízemeletest Nagykanizsán

2006.11.30. 07:47
Három év alatt ki kell üríteni egy tízemeletes bérházat Nagykanizsán, mert egy régebbi vízcsőtörés miatt a ház megsüllyedt. Az épület felújítása 150 millióval többe kerülne a lakások együttes forgalmi értékénél.

A városi közgyűlés döntése alapján három éven belül ki kell költöztetni és el kell helyezni a nagykanizsai Bartók Béla utcai tízemeletes bérház mintegy 120 lakóját, mert egy korábbi süllyedés miatt a szerkezetileg deformálódott 37 éves épületet nem érdemes felújítani, közölte a városi ingatlankezelési intézet igazgatója az MTI-vel.

Statikailag beállt

Kámán László elmondta, hogy a 48 lakásos épület egy régebbi vízcsőtörés okozta alapsüllyedését megállították, az épület "statikailag beállt", de szerkezeti elemei, függőfolyosói láthatóan deformálódtak. A ház "állapota egyáltalán nem életveszélyes", ám hosszabb távú lakhatásra csak a teljes külső-belső felújítással lenne alkalmas.

Szakértői felmérés szerint ez 351 millió forintba kerülne, ezzel szemben a lakások együttes forgalmi értéke csupán 208 millió forint, így nem érdemes és a város nem is tudna rá költeni.


1969-ben épült

Szakaszosan költöznek

A novemberi közgyűlési döntés értelmében a tízemeletes bérház 120 lakóját három éven belül szakaszosan, a városban évente megüresedő 12-15 - a jogszabályi előírások szerint azonos komfortú - bérlakásban kell elhelyezni.

Ezt követően az önkormányzat meghirdetheti az épület eladását a felújítást-hasznosítást vállaló vevő számára, de ha nem akadna ilyen, akkor a közgyűlésnek kell határoznia a Bartók Béla utcai bérház további sorsáról.

A pécsi eset

A világ egyik legnagyobb lakatlan lakóháza is Magyarországon van. Az 1974-ben átadott 25 emeletes pécsi Magasházból 1989-ben költöztették ki a lakókat, miután az egyik födémpillérnél korróziót fedeztek fel.

Az épület bontása mellett a szerkezet megerősítése is felmerült. Két évvel ezelőtt a Magasházat félmilliárd forintért eladták egy budapesti társaságnak, és bejelentették, hogy a Pécsi Tudományegyetem és az oktatási tárca magánbefektetők segítségével kollégiummá alakítja. A határidő a napokban jár le, befektetőnek nyoma sincs. Bővebben a Dunántúli Naplóban>>>