Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Nagykoalíció lehet Heves megyében

2006.10.11. 18:06
Koalíciót ajánlott Hevesben az MSZP a Fidesznek, a megyegyűlésben ugyanis 20-20 mandátumot szerzett a két nagy párt, így egymás nélkül nem tudnak közygűlési elnököt sem választani. Ezt a tisztséget mindkét párt magának szeretné, így egyelőre megmerevedtek az álláspontok.

Koalíciót ajánl az MSZP a Fidesznek Hevesben - jelentette be szerdán Egerben Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés elnöke. Ennek keretében a szocialisták a Fidesznek és szövetségeseinek ajánlják a megyegyűlés bizottsági elnöki tisztségeinek többségét, illetve alelnöki pozíciót. Ugyanakkor a folytonosság, illetve az érdekképviseleti lehetőségek kihasználása érdekében továbbra is szocialista elnök vezetné a közgyűlést - közölte sajtóbeszélgetésen Sós Tamás, azt követően hogy patthelyzet alakult ki a választások után a megyei közgyűlésben.

Első a megye

"Mi azt gondoljuk, első a megye, második politika. (...) Vallom, hogy bár az útnak van jobb és baloldala, az útfenntartás, akárcsak a kórházak, vagy iskolák üzemeltetése nem jobboldali és nem baloldali, hanem szakmai kérdés" - fogalmazott a politikus, aki az MSZP Heves megyei elnöke is.

Sós Tamás szerint a megye érdeke, hogy kormánypárti elnök képviselje Hevest a kormányzati egyeztetések során. Ezzel kapcsolatban felidézte az 1998. és 2002. közötti időszakot, amikor ellenzéki megyei elnökként nehéz tárgyalásokat folytatott az akkori jobboldali kormánnyal. Ugyanakkor a patthelyzet nyomán közös mindkét fél felelőssége a megye működtetése iránt. A szocialisták ennek jegyében közös megyei önkormányzásra és nem előrehozott választásokra készülnek - szögezte le Sós Tamás.

A patthelyzet annak nyomán következett be, hogy az MSZP, illetve a Fidesz és szövetségesei, a KDNP, a Vállalkozók Pártja, a Kisgazda Polgári Egyesület és a MAGOSZ egyaránt 20-20 mandátumot szerzett a megyegyűlésben.

Megmerevedtek a forntvonalak

Az MTI információja szerint a megkezdett politikai egyeztetések ez idáig nem hoztak eredményt. Ugyanis a frontvonalak megmerevedni látszanak az elnöki pozíció körül. Ezt mindkét fél magának igényli. A jogszabályok szerint végső esetben, például elfogadott költségvetés híján, akár sor kerülhet a működésképtelen önkormányzat feloszlatására is. Ebben az esetben pedig időközi választást írnak ki.