Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A Nap-kelté-sek lemondtak a kitüntetésről

2004.08.23. 21:07
A Nap-kelte szerkesztősége a műsor objektivitása érdekében döntött úgy, hogy lemond az állami kitüntetésről, miután kitudódott, hogy a köztársasági elnök múlt héten Medgyessy Péter miniszterelnöknek levélben jelezte, hogy aggályosnak tartja a közszolgálati televízión futó, az ORTT által többször elmarasztalt műsor elismerését.
A Nap-kelte című tévéműsor szerkesztősége, értesülve a köztársasági elnök álláspontjáról, "mind a kitüntetők, mind pedig a kitüntetésre javasoltak érdekében" hétfőn úgy döntött, hogy nem kíván részesülni a részükre javasolt állami kitüntetésben.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóosztálya hétfőn közölte az MTI-vel, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök aggályosnak látja a Nap TV egyes munkatársainak állami kitüntetetését, a Nap-kelte című műsor médiatörvényt sértő magatartása miatt.

Levél a bukás napján

A közlés szerint a köztársasági elnök augusztus 19-én (vagyis a kormányfő bukásának napján) Medgyessy Péternek levélben fejezte ki aggályait a kormányfő előterjesztésével kapcsolatban, amelyben javaslatot tett a Nap TV egyes munkatársainak kitüntetésére, és az előterjesztésében foglaltak ismételt áttekintésére kérte a miniszterelnököt.

Az államfő kérését azzal indokolta: a sajtó útján is nyilvánosságra került információk szerint a Nap-kelte műsorával szemben több ízben merült fel megalapozott kifogás, melyeknek az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) is hangot adott. Az ORTT állásfoglalásaiban és határozataiban rámutatott a Nap-kelte című műsor médiatörvényt sértő magatartására, meghatározott esetekben az elfogulatlan, a hiteles és pontos tájékoztatási kötelezettség megsértésére.

Őrizni a nemzet egységét

A sajtóosztály közlése szerint Mádl Ferenc úgy ítéli meg, hogy jelen esetben a javasolt kitüntetések adományozásával sérülne az az alkotmányos kötelezettsége, amely szerint a köztársasági elnök kifejezi és őrzi a nemzet egységét.

A Nap-kelte objektivitása érdekében

A Nap-kelte szerkesztősége kiemelkedő megtiszteltetésnek tartja a tizenöt éves tevékenysége alapján előterjesztett kitüntetéseket, de a főszerkesztő a műsorsorozat producerével úgy döntött, hogy "a Nap-kelte objektivitása és pártatlansága érdekében nem kíván részesülni az elismerésben" - mondta el az MTI-nek Lakat T. Károly főszerkesztő.

Lakat T. hozzátette, hogy "a szerkesztőség meggyőződése, hogy mind a köztársasági elnök úrnak, mind a miniszterelnök úrnak jelen időszakban jóval jelentősebb kérdéseket kell fontolóra vennie".

Hoppon maradt meghívottak?

Az ügy érdekessége, hogy a Magyar Hírlap korábbi közlése szerint a Nap-kelte állandó vendégei már a múlt héten megkapták a meghívókat a Nap-kelte 15. születésnapi bulijára, amit a lap szerint a parlamentben tartanak, ahol az állami kitüntetések átadására is sor kerül. A parlament illetékesei az Index többszöri kérdésére sem találták nyomát annak, hogy a Nap-kelte a parlamentben bulizna, bár nem zárták ki annak lehetőségét, hogy esetleg a kormány által használt helyiségek valamelyikében lehet az esemény.

A Nap-kelte stábjának kitüntetéseit azért nem a nemzeti ünnepen adták át, mert Gyárfás Tamás, az uszószövetség elnökeként Athénban tartózkodik, így nem tudott volna részt venni a ceremónián. A korábbi elképzelések szerint az elismerések átadása augusztus 31-én lett volna.