Auguszta
-7 °C
0 °C

Meghallgatják Szabó Jánost a Kis Újság ügyében

2000.10.31. 12:36
A Honvédelmi Bizottság felkéri Szabó János honvédelmi minisztert, hogy jelenjen meg a testület soron következő ülésén. A miniszter meghívásáról Juhász Ferenc (MSZP) terjesztett be ügyrendi javaslatot, amit a bizottság meg is szavazott. A kormányoldal szerint szükséges az előző ciklus ,,kommunikációs" ügyeinek a kivizsgálása is.
Szabó János honvédelmi miniszter
- Az előző kormány hibái nem mentesítik a mostanit saját hibái alól - reagált Juhász Ferenc arra a véleményre, miszerint az előző ciklus alatt még nagyobb összegek folytak ki a tárca zsebéből kommunikációs célokra. Nyitrai András javasolta, hogy visszamenőleg vizsgálják meg a minisztérium gazdálkodását, ugyanis 1997 és 1998 között 11 millió 800 ezer forintot költött el a honvédelem a NATO népszerűsítésére olyan lapokban, mint a Magyar Konyha vagy a Nők Lapja. Nyitrai kifogásolta azt is, hogy a NATO népszerűsítésére fordítható pénzből jutott az Ifjú Szocialistáknak is. Az MSZP és az SZDSZ is egyetértett a visszamenőleges vizsgálattal.

Juhász Ferenc elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium sajtószemléjében nem is szerepel a Kis Újság, így a minisztérium nem is tudta ellenőrizni, hogy betartja-e a megállapodást a kisgazda sajtóorgánum. A megjelent lapszámok áttekintése után Juhász arra a megállapításra jutott, hogy a Kis Újság nem tartotta be a megállapodást, amely szerint minden számban 2-3 ,,honvédelmi" cikket kellett volna közölniük.

A minisztérium nem óhajtja felbontani a szerződést. A tárca belső vizsgálata nem talált szabálytalanságot, a cikkek megjelentetését vállaló Arculat Kft. így továbbra is megkapja a havi 800 ezer, az idei évben összesen 5,2 millió forintot. A minisztériumi bizottság szerint a HM és az Arculat között létrejött szerződés megfelel a törvényi előírásoknak, mindkét fél számára előnyös, így nem kell fölbontani sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!