Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Megérkezett az első NATO-szállítmány

2003.03.07. 16:57
Megérkezett a szlovák-magyar határra pénteken az első olyan közúti szállítmány, amely Törökország védelmére szállít eszközöket. A Honvédelmi Minisztérium szerint újabb szállítmányok egyelőre nem várhatóak sem közúton, sem vasúton.
Rajkánál 16 Hollandiából érkező kamion várakozik belépésre, ezek mindegyike személyi védelmi felszereléseket szállít és a bulgáriai Burgaszon keresztül érkezik majd Törökországba. Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató helyettese megerősítette az információt. Hozzátette: a napokban nem várható hasonló szállítmány Magyarországon való áthaladása. Azt is elmondta, hogy ilyen jellegű vasúti szállítmányok érkezésével kapcsolatban még nem kaptak jelzést.

Nem támadásra

A Törökország védelmének megerősítését szolgáló NATO-szállítmányok magyarországi áthaladásához az Országgyűlés február 24-én járult hozzá. Törökország az iraki válsággal kapcsolatban kérte a NATO-tól, hogy vezényeljen légterébe elektronikus légi felderítő AWACS-gépeket, telepítsen területére Patriot légvédelmi rakétákat és küldjön tömegpusztító fegyverek elleni szakszolgálatot. Bocskai hozzátette: ez a hozzájárulás Törökország védelmének megsegítésére született, nem pedig egy esetleges katonai akciót szolgál.

Erős légi forgalom

Bocskai István közlése szerint a magyar hozzájárulás megadása óta naponta átlagosan 10-20 katonai repülőgép használja az ország légterét. Közlése szerint volt olyan nap, hogy 60, de olyan is, hogy csak néhány repülőgép vette igénybe Magyarország légterét. Hangsúlyozta: egy esetleges iraki akció megkezdése esetén nem erősödik meg ez a forgalom, hiszen addigra már befejeződnek a Törökországba irányuló szállítások.