Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A Fidesztől várják az útmutatást az emberek

2008.05.10. 13:05
Magyarországon ma hármas válság van; megélhetési, politikai és gazdasági - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szombaton Veszprémben, a Fidelitas Országos Választmánya ülésén. A frakcióvezető szerint egyre erősebb elvárás a Fidesszel szemben, hogy programot adjon a kormány helyett.

Ma körülbelül három millió ember a szegénységi küszöb alatt él, s további másfél millió küzd a lecsúszás ellen - jelentette ki az ellenzéki politikus. Navracsics Tibor szerint Gyurcsány Ferenc "sajátos ajándékként" a politikai válságot is "elhozta nekünk"; szétesett a koalíciós együttműködés, nem működik a kisebbségi kormányzás sem.

Ma nem a kormányzati célkitűzéseiről folyik a vita, hanem nap mint nap arról szólnak a hírek, hogy Gyurcsány Ferenc még a nyár előtt vagy utána bukik meg, avagy 2010-ig is kihúzhatja. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: a nemzet jövője szempontjából nem az a legfontosabb kérdés, hogy mikor bukik meg a miniszterelnök, hanem az, hogy az éppen aktuális kormány milyen célokat tűz ki a nemzet elé. Hozzátette: a jelenlegi kormány nem tesz ilyet.

Ebből adódik az ellenzék számára az a felelősség, hogy "ha már a kormányoldal nem képes jövőképet felvázolni, akkor az ellenzék tegye meg" - mondta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy az országban súlyos gazdasági válság is van. Mint mondta, tavaly lényegében nem volt gazdasági növekedés, idén is csak minimális várható, s szerinte a kormány nemhogy érdemlegeset nem tudott hozzátenni az eddigi helyzethez, hanem inkább "súlyosan rombolta Magyarország esélyeit a térségben". "A közvéleménynek óriási elvárása a Fidesszel szemben, hogy mi adjunk programot" - mondta az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy szerinte az MSZP-nek és a kormánykoalíciónak hat éve nincs programja.

Szijjártó Péter, a Fidelitas elnöke a választmány ülésén hangsúlyozta: 2008-ban fordult elő először, hogy 100 ezer alá csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. "Ez drámai mérföldkő" - jegyezte meg a jobboldali ifjúsági szervezet elnöke, emlékeztetve arra, hogy a polgári kormány időszakában még mintegy 140-160 ezren jelentkeztek főiskolákra, egyetemekre. Szerinte a tandíj bevezetésének a híre riasztotta el a fiatalokat az egyetemi tanulmányoktól. A Fidelitas elnöke közölte: Kárpát-medencei ifjúsági szövetségi rendszert kell létrehozni, mert "soha ilyen fontos még nem volt a fiatalok körében a Kárpát-medencei együttműködés és annak kiszélesítése". Erre tekintettel a Fidelitas Országos Választmánya a legközelebbi ülését ősz elején Erdélyben, Csíkszeredán tartja.