Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jogszerűen 'packázott' Répássyékkal az NBH

2004.05.25. 13:43
Elutasította a Fővárosi Bíróság azt a keresetet, amelyet négy ellenzéki képviselő indított a Nemzetbiztonsági Hivatal ellen, miután a hivatal megtagadta a brókerbizottság fideszes és MDF-es képviselőitől, hogy belenézhessenek Kulcsár Attila lehallgatási jegyzőkönyveibe. A határozat nem jogerős.
Bő egy hónap után a bíróság elsőfokon a Nemzetbiztonsági Hivatalnak adott igazat abban a perben, amelyet a K&H Equities-nél történt tízmilliárdos sikkasztás felderítésére létrehozott brókerbiztosság ellenzéki tagjai indítottak a titkosszolgálatok ellen. A Tóth András szocialista képviselő által vezetett hivatal ugyanis megtagadta a három fideszes és egy MDF-es képviselőtől, hogy belenézzenek Kulcsár Attila lehallgatási jegyzőkönyveibe. A fideszes Demeter Ervin, Répássy Róbert, Szijjártó Péter, és a kisebbik ellenzéki pártból, Font Sándor ezután perelték be az NBH-t.

Bizottsági felhatalmazás híján

Demeterék az április végén lejárt mandátumú bizottság utolsó két ülésén határoztak úgy, hogy ellátogatnak a Nemzetbiztonsági Hivatalba, hogy megtekintsék a jegyzőkönyveket, amelyektől azt várták, hogy a bizottságot közelebb viszi az ügy felderítéséhez. Ezt azonban a bíróság szerint nem jogszerűen tették, hiszen a négy ellenzéki képviselő nem bizottsági felhatalmazással, hanem képviselői jogosítványukkal élve próbálták elérni céljukat.

A fideszesek szerint a hivatal törvénytelenül akadályozta meg, hogy betekinthessenek Kulcsár Attila telefon-lehallgatási jegyzőkönyveibe. A bizottság tagjai kétszer is kikérték a hivataltól a jegyzőkönyveket, ám azt egyszer sem kaphatták meg. A képviselők úgy vélték, az NBH húzni akarta az időt a bizottság áprilisi megszűntéig, ezt az eljárást ezért tipikus hivatali packázásként értékelték.

Nem jogerős

Az ügy tárgyalásán az alperes képviselője úgy vélte, törvényesen tagadták meg a jegyzőkönyvek kiadását. Álláspontjuk szerint ugyanis azokat csak a bizottság egyhangú döntése esetén adhatták volna ki, ám a kérelmet a nyolc tagú grémiumból mindössze négy honatya jegyezte. Amint az alperes képviselője megjegyezte, a képviselőket tájékoztatták is arról, mik a kikérés törvényes feltételei.

Az Indexnek Répássy Róbert elmondta, fellebbeznek az ügyben.

Eredménytelen munka

A brókerbizottság tavaly ősszel alakult, hogy megpróbálja megtalálni a politikai felelősét a K&H brókercégénél történt több, mint tízmilliárdos sikkasztás ügyében. A testület üléseit az első perctől fogva botrányok kísérték, a fideszes képviselők állandó harcot vívtak Tóth Károly és Wiener György szocialista képviselőkkel, akik más munkatervet képzeltek el, mint Demeter Ervin vezette csoport. Emiatt a testület eredménytelnül fejezte be munkáját áprilisban.