Országjáró Németh Miklós

2000.05.15. 17:32
Az MSZP-n belül betöltött tisztségemről a párt őszi kongresszusán, demokratikus módon fognak dönteni - jelentette ki hétfőn budapesti sajtótájékoztatón a Londonból nemrég hazatért Németh Miklós. A volt miniszterelnök addig sem vonul vissza a politizálástól, a választó küldöttek gyűléséig az országot fogja járni, emberekkel és a változásokkal fog ismerkedni, Kovács László, az MSZP elnöke pedig ebben a munkában teljes támogatásáról biztosította Németh Miklóst.

"Kovács László pártelnök feszengve várta"
A kifejezetten barátságos találkozóra Németh Miklós egyedül, saját autójában érkezett. Kovács László pártelnök feszengve várta, neki azonban sikerült egyetlen viselkedési baki nélkül túlélni a kamerák, fényképezőgépek kattogását. A zárt ajtók mögött folyó tárgyalásokat egy még zártabb teremben folyó, rövidre fogott sajtótájékoztató követte: a mellettem üldögélő, nálam is fiatalabbnak tűnő újságírópalánta rendre elaludt, de azért a fontosabb részeket neki is sikerült lejegyeznie.

A sajtófigyelemnek örvendő eseményen Kovács László pártelnök minden finom eszközt latba vetett egy kis önkampány és enyhe kormányszidalmazás gyakorlása érdekében. A pártelnök elmondta, hogy jelenlegi beszélgetésük egy 1998 június végén elkezdett párbeszéd folytatása, mikor az MSZP távozott a kormánytól, fiatalabb társainak adva át a hatalmat.

Németh Miklós:
Ez az MSZP nem az az MSZP, elmúlt már az az idő, mikor megbeszélésen dőlnek el funkciók
Kovács László a kétórás beszélgetés alatt röviden ismertette Németh Miklóssal az ország jelenlegi helyzetét, és ismertette a jelenlegi hatalom kormányzási eszközeit, mikor a miniszterelnök működésében sokszor az alkotmányosság határait súrolja. Bár még két évre van az ország a következő választásoktól, az MSZP már most elkezdi választási stratégiájának kidolgozását. Kovács László úgy véli, hogy a győzelemhez egy jó csapat kell, és szeretné, ha Németh Miklós ennek a csapatnak a tagja lenne. A pártot erősítő politikusra szükség van - hangsúlyozta az MSZP elnöke - a május 30-án sorra kerülő elnökségi gyűlésre Németh Miklós is hivatalos lesz.

Az ex-miniszterelnök őszig az országot járja
Ez viszont nem jelenti azt, hogy Németh Miklós valamilyen konkrét tisztséget fog betölteni a párt novemberi kongresszusa előtt. Amint azt a volt miniszterelnök is jelezte, novemberig az ország embereivel, gondjaival szeretne ismerkedni, ezért mindaddig az országot fogja járni, ebben az MSZP is segíteni fog neki. Kovács László mondanivalóját kiegészítve Németh Miklós is bírálta a jelenlegi kormányt mondván: blöffökkel és ígéretekkel országot vezetni nem lehet, nem véletlen a sok parafapolitikus úszkálása.

Németh Miklós a múltra célozva kifejtette: ez az MSZP nem az az MSZP, elmúlt már az az idő, mikor megbeszélésen dőlnek el funkciók, a mostani párt hisz a demokráciában és annak megfelelően is létezik. Ugyanakkor a volt miniszterelnök elismerte nem mint csodafegyver, nem mint megváltó szeretne fellépni, hanem mint használatra méltó párttag, állampolgár szeretne dolgozni.

A sajtóbeszélgetés végén különinterjú nem volt, a fényképészek, kamerások még rohangáltak egyet a jó képért. Az MSZP székházában dolgozók pedig újból a felvonóval kellett hogy közlekedjenek, hisz a lépcső a fontos és magukat fontosnak érző embereké volt.  • Hírek
  • Babaváró hitel