Nándor
3 °C
16 °C

Semjén bizonytalan nemi identitású liberálisokról beszélt

2004.08.05. 10:06
Semjén Zsolt, a KDNP és Harrach Péter, az MKDSZ elnöke közös sajtótájékoztatón ítélte el a vatikáni körlevelet bíráló SZDSZ-es nyilatkozatot. Szerintük "nem utolsó sorban a bizonytalan nemi identitásnak tulajdonítható a párt nyilatkozata". Az SZDSZ bocsánatkérésre szólít fel.
Vitás politikai üggyé vált a nők társadalmi helyzetével foglalkozó új pápai körlevél. A Vatikán pápai jóváhagyással körlevelet adott ki a nők helyzetéről. Az állásfoglalás arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfiak és nők között a teremtés óta nemcsak kulturálisan létrejött, hanem eredendő biológiai különbségek vannak, éppen ezen különbségek tisztelete teszi lehetővé a nemek együttműködését.

Az SZDSZ szerint a Vatikán a női esélyegyenlőség alapvető gondolatát kérdőjelezte meg, és szembeszállt a nemek közötti különbségeket csökkentő törekvésekkel. A párt közleményben adott hangot aggodalmának amiatt, hogy a "katolikus egyház újabb és újabb társadalmi kérdésekben fejti ki egyre konzervatívabb véleményét".

Támadás a katolikus egyház és a vallásos érzületű emberek ellen a vatikáni körlevelet bíráló SZDSZ-es nyilatkozat, kommentálta a liberálisok véleményét a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ).

Nemi

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint "bizonyos SZDSZ-es körök bizonytalan nemi identitásukból csinálnak politikai ideológiát, és ezt akarják ráerőltetni a társadalomra". Ezt Semjén szerint nem szabad megengedni: "Nem a Vatikán ragadt le a középkor és az újkor határán, hanem az SZDSZ Szodománál."

Az SZDSZ bocsánatkérésre szólította a fel a jobboldali politikusokat.