Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Folytatódik a népszavazás-cunami

2008.03.14. 15:27
Az Országos Választási Bizottság 13 határozatát hagyta helyben a héten az Alkotmánybíróság, így a szocialisták öt kérdésében, a Fidesz-KDNP kezdeményezései közül pedig egyben megindulhat az aláírásgyűjtés. Az MSZP Gyurcsány Ferenc köztisztasági csomagjának pontjaihoz kéri a nép áldását. Az ellenzék is hasonló ügyben tüsténkedik, törvényt szeretne, hogy évente vizsgálják a politikai elit vagyongyarapodását. Az egészségbiztosítási törvény revízióját célzó civil kezdeményezést viszont elmeszelte a taláros testület.

Tíz, az Országos Választási Bizottság (OVB) által is jóváhagyott népszavazási kezdeményezésből öt szocialista és egy fideszes kérdést hagyott jóvá az Alkotmánybíróság (Ab). a taláros testület egyébként összesen 13 felvetésre adta áldását, miközben számos ellenzéki és civil kezdeményezést elmeszelt.

A Gyurcsány Ferenc köztisztasági csomagjából kinőtt szocialista kérdések közül többek között azokra bólintott rá az Ab, miszerint: a pártok a központi költségvetésen kívül csak természetes személyektől fogadhassanak el támogatást. Szintén aláírást gyűjthetnek a pártok abban az ügyben is, hogy szűnjön meg az országgyűlési képviselők elszámolási kötelezettséggel nem terhelt költségtérítése. Zöld utat kapott az a szocialista javaslat, hogy az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tisztség ne legyen összeférhető. És végül, de nem utolsósorban az MSZP kezdeményezheti a népnél, hogy az állami vezetőknél rendszeresen vagyongyarapodási vizsgálatot folytasson le az adóhatóság, ahogy a jogszabályban meghatározott munkakört betöltő köztisztviselőknél is.

Lendvai Ildikó frakcióvezető és 147 képviselőtársa népszavazást kezdeményezett arról is, hogy az állampolgárok egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés a benyújtott javaslat szerint fogadja el az egyes vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről szóló törvényjavaslatot. A kezdeményezés aláírásgyűjtő íve mintapéldányának hitelesítését azonban az OVB megtagadta, ám az Ab ezt a határozatot is helyben hagyta.

Semjén Zsolt, a KDNP és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője 151 ellenzéki képviselővel nyújtotta be azt az öt népszavazási kezdeményezést. Ebből az AB négyet visszadobott. Az állva maradt javaslat a szocialistákéra rimmel, miszerint törvény tegye kötelezővé a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és az országgyűlési képviselők vagyongyarapodásának évenkénti vizsgálatát.

Megtagadták azonban az ellenzéki képviselők azon kezdeményezéseit, amely tiltaná a politikai hirdetéseket, illetve a kormány, a helyi önkormányzatok és a költségvetési szervek tevékenységét és terveit ismertető, magyarázó vagy népszerűsítő reklámokat. Pontosabban ilyen jellegű hirdetéseket a Fidesz a sajtóból és szabadtéri reklámhordozókról törölte volna.

Szintén megvétózta az Ab a Fidesz képviselői díjazással kapcsolatos két kérdését is. Az egyik azt szorgalmazta, hogy a honatyák tiszteletdíja és költségtérítése az euró bevezetéséig ne emelkedhessen. A másik szerint a kormányfő, a miniszterek, valamint az államtitkárok illetményét a 2002. december 31-én hatályos törvényi rendelkezések szerinti összegben határozzák meg, és ez a summa szintén ne változzon az euró bevezetéséig.

Az Ab ezen kívül helyben hagyta azt az OVB határozatot, amelyben a testület megtagadta egy házaspárnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár állami tulajdonban maradására vonatkozó népszavazási kezdeményezését. Az alkotmánybírák határozatukban kitértek a rendeltetésszerű joggyakorlás kérdésére. Mint fogalmaztak határozatukban: "a rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye a hitelesítési eljárás kezdeményezése során azt jelenti, hogy az aláírásgyűjtés kezdeményezőjének az országos népszavazás alkotmányos rendeltetésére, a közvetlen hatalomgyakorlás kivételességére, az állam életében betöltött szerepére és súlyára tekintettel kell eljárnia".

A határozatban hangsúlyozták, hogy a formális előírásoknak megfelelő kezdeményezés is jogellenessé válik akkor, ha az OVB a konkrét tényállások vizsgálata során olyan körülményeket tár fel, amelyek azt bizonyítják, hogy a hitelesítési eljárás kezdeményezője nem a népszavazás alkotmányos rendeltetésének megfelelően élt jogával.