Szilárda
-4 °C
2 °C

Elkészültek az MSZP népszavazási kérdései

2007.10.14. 18:01
Megvannak az MSZP népszavazási kérdései a közélet megtisztításával kapcsolatos javaslatokról, így elvileg nincs akadálya annak, hogy benyújtsák azokat hétfőn az OVB-nek. A pályázatok tisztaságával kapcsolatos törvényjavaslathoz például az alábbi kérdést rendelik, amennyiben lesz népszavazás: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a közpénzekből finanszírozott egyedi támogatásokból az állami vezetők ne részesülhessenek?"

A szocialista frakció szombati, rendkívüli ülésén állapodott meg a miniszterelnök 8 pontos tisztasági csomagjához kapcsolódó törvények részleteiről. A javaslatokat tartalmazó öt törvénycsomagot hétfőn eljuttatják a parlamenti pártoknak, benyújtják az Országgyűlésnek, emellett pedig népszavazást is kezdeményeznek szocialista képviselők aláírásával. A népszavazási kezdeményezést ugyanakkor visszavonják a szocialisták, ha az ugyancsak hétfőn, már konkrét javaslatok birtokában folytatódó ötpárti egyeztetésen sikerül megállapodniuk a pártoknak, és még a refrendum kiírása előtt elfogadja a parlament a törvényeket.

Közelebbről vizsgálnák a vagyongyarapodást

A szocialisták által szombaton elfogadott javaslatok között szerepel, a vagyongyarapodási vizsgálatok szigorítása. A tervek szerint az adóhivatal nem csak valamennyi állami vezetőnél és országgyűlési képviselőnél, hanem a családtagjaiknál is vagyongyarapodási vizsgálatot folytatna le a jövőben, amit a vezetői megbízás, illetve a képviselői mandátum megszűnésekor, de legalább ötévente kellene elvégezni. A vizsgálat az állami vezetők és képviselők mellett, szüleikre, házas -és élettársaikra, testvéreikre, vérszerinti, nevelt és örökbe fogadott gyerekeikre, valamint az állami vezetőkkel és képviselőkkel egy háztartásban élő további hozzátartozókra is kiterjedne.

Az MSZP egytért a Fidesz javaslatával, amely szerint az állami vezetőknek a jövőben nyilvánosságra kellene hozniuk személyi jövedelemadó bevallásukat, amely fizetésük mellett a jutalmakat, egyéb juttatásokat és más forrásból származó jövedelmüket is tartalmazná. Ugyanígy nyilvánossá válna az országgyűlési képviselők SZJA bevallása is, illetve a képviselők nem vehetnének fel számla nélkül adómentesen költségtérítést.

A javaslatok között szerepel továbbá, hogy nem indulhatna pályázaton és nem kaphatna közpénzből támogatást senki aki részt vett a pályázatok előkészítésében, vagy aki az azt megelőző öt évben valamelyik párthoz kötődött. Nem vehet részt semmilyen pályázat elbírálásában a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok, a szakállamtitkárok, a Regionális Fejlesztési Tanács elnökei, közeli hozzátartozóik és gazdasági érdekeltségeik sem.

A polgármester csak polgármester lehet

2011-től nem lehetnének vezető önkormányzati tisztségviselők -polgármesterek és alpolgármesterek, főpolgármester, főpolgármester -helyettes, megyei közgyűlési elnökök és alelnökök- az országgyűlési képviselők. Ez azt jelenti, hogy már a 2010-es választások győzteseinek is el kellene dönteniük a következő év elején, hogy melyik tisztségüket tartják meg. Parlamenti képviselők 2011. után is indulhatnának önkormányzati választásokon, de ha nyernek, az egyik posztról le kell mondaniuk.

A tervezett szigorítások között szerepel az is, hogy tízmilliós költségvetés felett a pártok kötelesek lennének független könyvvizsgáló és az ÁSZ által elfogadott beszámolót tenni és adományozóikról is kötelező lenne beszámolniuk a számvevőszéknek.

Jelentősen módosulnának a kampányra vonatkozó szabályok is. A pártok és civil szövetségeseik csak 21 napig hirdethetnének a médiában. A pártoknak nyilvánosságra kellene hozniuk a választási kampányban elköltött összegeket és azt is jelezni kellene, ha a párt helyett más fizeti ki a hirdetéseket vagy rendezvényeket. A támogató civil szervezetek költségei is a párt kampányköltségei között jelennének meg. Azoknak a pártoknak, amelyek megszegnék bármely, a gazdálkodásukkal kapcsolatos szabályt, a szabálytalan hozzájárulással megegyező összeget kellene befizetni az államkasszába büntetésként.

Ugyancsak a akampányidőszakra vonatkozóan jelentene változást az is, hogy az elképzelések szeirnt választási kampány idején a kormány nem reklámozhatná tevékenységét és semmilyen módon nem kampányolhatnának kormányzati szervek sem. Kampányidőszakban a kormánytagok sem használhatnák az állami infrastruktúrát, így kampányrendezvényrekre például a miniszterek és a miniszterelnök sem utazhatnak szolgálati autóján, csak ha fizetnek ezért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!