Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kommentálni is lehet a kérdést a népszavazáson

2004.11.16. 13:44
Kapcsolódók (1)
Az Országos Választási Bizottság döntése értelmében a december 5-i népszavazáson a két kérdés egy íven szerepel majd. Aki csak az egyik iránt érdeklődik, a másikat negligálhatja, sőt, kommentárt is fűzhet hozzá, attól még érvényes lesz a másik kérdésre adott igenje vagy nemje.
A két kérdés
"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?"

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti 'Magyar igazolvánnyal' vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Az Országos Választási Bizottság úgy döntött, hogy a december 5-i népszavazáson egy íven szerepel majd a két kérdés - tájékoztatta az Indexet Ficzere Lajos elnök. December 5-én ügydöntő népszavazáson a kórházprivatizációról és a kettős állampolgárságról szavazhat a nyolcmilllió magyar választópolgár.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazást kezdeményező Magyarok Világszövetsége (MVSZ) által delegált OVB tag, Gaudi-Nagy Tamás az OVB hétfői ülésén felhívta a figyelmet arra, hogy a kérdések egy lapon szerepeltetése a szavazatszámlálásban technikai nehézséget okozhat, és aggályosnak találta az érvényes és érvénytelen szavazólapok nyilvántartását.

Korábban a kórház-privatizációról szóló referendumot kezdeményező egyik civil szervezet javasolta, hogy a két kérdés külön lapon legyen, mert csak így dönthet mindenki "befolyás és manipuláció nélkül".

Nem befolyásolják egymást

Ficzere az Index megkeresésére elmondta, hogy a két kérdést külön-külön kezelik a szavazatszámláló bizottságok. Ez azt jelenti, amennyiben valaki az egyik kérdéshez például kommentárt fűz, attól - amennyiben rendesen, igennel vagy nemmel szavaz a másikra - még érvényes maradhat a másik kérdésre adott véleménye.