Gyurcsány főtanácsadója kaparintotta meg a népszavazást

2007.10.12. 18:10
Miközben az MSZP és a többi párt köztisztasági javaslatokon dolgozik, illetve a miniszterelnök azt ígérte, hogy akkor kezdeményez népszavazást, ha a parlament nem támogatja köztisztasági csomagját, a gyurcsányi hét pont 13 kérdésre bontva már hétfő óta az Országos Választási Bizottság előtt van. Igaz, nem a kormány adta be, hanem egy magánszemély: a kormányfő egyik főtanácsadója.

Hétfőn állhat elő olyan helyzet, hogy Gyurcsány Ferenc a kormány és 129 honatya nevében népszavazást kezdeményez a miniszterelnök hétpontos tisztasági csomagjáról, amennyiben a képviselők jogállásáról, összeférhetetlenségi szabályokról, korrupcióellenes küzdelemről és a pártfinanszírozásról tárgyaló öt parlamenti erő képviselői nem támogatják kellő buzgósággal a kormányfő felvetéseit. Így hangzott forrásaink értékelése arról, mikor dőlhet el, hogy Gyurcsány a nép elé viszi-e köztisztasági ötleteit, vagy sem.

Azonban információink szerint a kormányzat nem bízta a véletlenre, nehogy ellenkérdésekkel keresztbe verhessék népszavazási beadványát, és egy, a kabinethez egészen közel álló magánszemély a gyurcsányi hét pontot 13 kérdésre bontva beterjesztette az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). A lelkes civil egyébként a miniszterelnök egyik főtanácsadója.

A jelek szerint a taktika - legalábbis technikai szempontból - indokolt volt, ugyanis az utóbbi napokban kérdéscunami söpört végig az OVB-n, a testületnek 30 felvetést kell elbírálnia következő ülésén. Márpedig azonos témában nem futhatnak párhuzamos kérdések, így azt, hogy kinek a felvetése élvez elsőbbséget, a benyújtás ideje határozza meg. Emlékeztetőül: a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Szerető Szabolcs - szintén szigorúan magánemberként - azzal a nem titkolt szándékkal postázta a közélet tisztaságát érintő, ötpontos népszavazási kezdeményezését az OVB-nek, hogy megelőzze a kormányfőt. Ám Szerető kérdései kedden futottak be, így lemaradt a kormányközeli magánember mögött.

De nemcsak ő, hanem maga a kormány is. Persze akadt már rá precedens, hogy a kabinet és az MSZP egy magánszemély kezdeményezése mögött sorakozott fel. A Fidesz tandíjra és vizitdíjra koncentráló népszavazási kezdeményezésével párhuzamosan Kálmán László nyelvész kezdeményezett referendumot, amit a nagyobbik kormánypárt támogatott.

Az Index úgy tudja, hogy a kormányzat számításai szerint a kormányfőtanácsadó kérdései is az "ellenzéki párt népszavazási kezdeményezésére" csatlakozhatnának rá. Ugyan a Fidesz valószínűleg tavasszal megtartható referendumának ügye már majd egy éve görög, de kérdéses, hogy Sólyom László köztársasági elnök vállalja-e annak ódiumát, hogy két külön népszavazást ír ki, amikor egy referendum lebonyolításának költségei körülbelül 5 milliárd forintot kóstálnak. Ha a pénzügyi szempontok mégsem hatják meg az államfőt, a köztisztasági kérdések "kormányzati" elsőségét akkor sem fenyegeti semmi.

A technikai szempontokon kívül azonban más tényezők is komoly súllyal esnek latba. Például az, hogy Gyurcsány tisztasági csomagjának irányával ugyan egyet ért a szocialista frakció és a párt, de a részletek körül kemény vita kavarog - a képviselők éppen holnap tartanak rendkívüli frakcióülést az ügyben - így a miniszterelnök többé-kevésbé ismét kész helyzet elé állítja pártját.