Huba
17 °C
33 °C

Orbán: Betelt a pohár

2007.10.23. 17:29
Példátlan sikernek nevezte Orbán Viktor a Fidesz október 23-i nagygyűlésén, hogy az elmúlt napokban 300 ezer ember írta alá a Fidesz népszavazási íveit. A Fidesz elnöke szerint a polgárságnak és a plebejusoknak történelmi szövetséget kell kötniük.

Nagy Imre, Maléter Pál, Pongrátz Gergely, Bibó István, Mindszenty József a maguk eszközeivel mind ugyanazt akarta: szabad Magyarországot, mondta Orbán Viktor a Fidesz keddi nagygyűlésén. A rendőrség szerint harmincezer ember jelent meg a megemlékezésen, a Fidesz műsorvezetője negyedmillió, a Hír tévé 150-240 ezer emberről beszélt.

A Fidesz elnöke szerint Magyarország 1956-ban egy Kelet elleni forradalmat vívott. Nyugati demokráciát akartak, ami a szabadság, egyenlőség és testvériség eszményére épít.

Az embereknek van mit félteniük, mert szeretik a családjukat, a hazájukat. A szeretetből erő és bátorság is fakad. Azért gyűltek össze ma éppen az Astoriánál, mondta Orbán, hogy megmutassák: őket nem lehet megfélemlíteni.

Klikk !

A tavalyi eseményekről Orbán elmondta: békés állampolgárok méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé bújt verőlegények. Mögöttük a hatalom sziluettje. Az akkori rendőri vezetők és megbízóik, a politikusok azt hiszik, elkerülhetik a felelősségre vonást. De tévednek: nem nyugszik addig a Fidesz, amíg fel nem kutattak mindenkit, aki felelőssé tehető a történtekért, mondta az ellenzéki pártelnök.

A magyar ember nem szeret asztalt borogatni, nem egykönnyen veszítjük el a fejünket, meg szoktuk várni, amíg betelik a pohár. Hát, most betelt, mondta Orbán, de egyúttal arról is beszélt, hogy az erőszakot el kell vetni, aki erőszakhoz nyúl, az akarva-akaratlanul a hatalom szolgájává válik.

Orbán szerint a baloldaliakat és a jobboldaliakat egyaránt sújtják a kormány intézkedései. A polgárságnak és a leszakadó rétegeknek történelmi szövetséget kell kötnie. Ennek első lépése a népszavazás.

A Fidesz elnöke bejelentette: 300 ezren írták alá a népszavazási íveket, és ez példátlan siker.

Orbán Viktor előtt felszólalt az 1956-ban halálra ítélt Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, Tőkés László református püspök és Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője, fővárosi frakcióvezető.

A Fidesz nagygyűléséhez menet közben ezer radikális is csatlakozott, akik a Corvin közből a Kálvin téren keresztül mentek az Astoriához. A rendőrök egy ideig megpróbálták őket feltartóztatni, végül engedték, hogy elvegyüljenek a tömegben.

A nagygyűlés után a tömeg a Fidesz és a KDNP politikusaival az élen fáklyákkal és mécsesekkel a Terror házához ment. Ide már jóval kevesebben mentek el, mint az Astoriához.