Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbán: Betelt a pohár

2007.10.23. 17:29
Példátlan sikernek nevezte Orbán Viktor a Fidesz október 23-i nagygyűlésén, hogy az elmúlt napokban 300 ezer ember írta alá a Fidesz népszavazási íveit. A Fidesz elnöke szerint a polgárságnak és a plebejusoknak történelmi szövetséget kell kötniük.

Nagy Imre, Maléter Pál, Pongrátz Gergely, Bibó István, Mindszenty József a maguk eszközeivel mind ugyanazt akarta: szabad Magyarországot, mondta Orbán Viktor a Fidesz keddi nagygyűlésén. A rendőrség szerint harmincezer ember jelent meg a megemlékezésen, a Fidesz műsorvezetője negyedmillió, a Hír tévé 150-240 ezer emberről beszélt.

A Fidesz elnöke szerint Magyarország 1956-ban egy Kelet elleni forradalmat vívott. Nyugati demokráciát akartak, ami a szabadság, egyenlőség és testvériség eszményére épít.

Az embereknek van mit félteniük, mert szeretik a családjukat, a hazájukat. A szeretetből erő és bátorság is fakad. Azért gyűltek össze ma éppen az Astoriánál, mondta Orbán, hogy megmutassák: őket nem lehet megfélemlíteni.

Klikk !

A tavalyi eseményekről Orbán elmondta: békés állampolgárok méltóságát taposták sárba maszkjaik mögé bújt verőlegények. Mögöttük a hatalom sziluettje. Az akkori rendőri vezetők és megbízóik, a politikusok azt hiszik, elkerülhetik a felelősségre vonást. De tévednek: nem nyugszik addig a Fidesz, amíg fel nem kutattak mindenkit, aki felelőssé tehető a történtekért, mondta az ellenzéki pártelnök.

A magyar ember nem szeret asztalt borogatni, nem egykönnyen veszítjük el a fejünket, meg szoktuk várni, amíg betelik a pohár. Hát, most betelt, mondta Orbán, de egyúttal arról is beszélt, hogy az erőszakot el kell vetni, aki erőszakhoz nyúl, az akarva-akaratlanul a hatalom szolgájává válik.

Orbán szerint a baloldaliakat és a jobboldaliakat egyaránt sújtják a kormány intézkedései. A polgárságnak és a leszakadó rétegeknek történelmi szövetséget kell kötnie. Ennek első lépése a népszavazás.

A Fidesz elnöke bejelentette: 300 ezren írták alá a népszavazási íveket, és ez példátlan siker.

Orbán Viktor előtt felszólalt az 1956-ban halálra ítélt Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, Tőkés László református püspök és Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője, fővárosi frakcióvezető.

A Fidesz nagygyűléséhez menet közben ezer radikális is csatlakozott, akik a Corvin közből a Kálvin téren keresztül mentek az Astoriához. A rendőrök egy ideig megpróbálták őket feltartóztatni, végül engedték, hogy elvegyüljenek a tömegben.

A nagygyűlés után a tömeg a Fidesz és a KDNP politikusaival az élen fáklyákkal és mécsesekkel a Terror házához ment. Ide már jóval kevesebben mentek el, mint az Astoriához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?