Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kérem, kapcsolják ki a közvetítést!

2005.09.29. 12:46
Kikapcsoltatta a helyi tévé közvetítését Nógrádi László, amikor a lenti közgyűlésben számára kellemetlen fordulatot vett a vita. Az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere, Lenti jelenlegi polgármestere egy kerékpárút megépítésének elmaradása miatt hibáztatta a szocialistákat, akik viszont kampányolással vádolták meg. Nógrádi szerint csak azt tette, amit Szili Katalin szokott a parlamentben: miután a MSZP képviselő túllépte az időkeretét, megvonta tőle a szót.

Leállíttatta a Lenti Televízió élő közvetítését a város fideszes polgármestere, amikor MSZP-s hivatali elődje próbált válaszolni egy biciklis út miatt kialakult vitában.

Élő adásban

Nógrádi László polgármester, az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere először a mikrofonok kikapcsolását rendelte el, amikor Horváth József, a város korábbi szocialista polgármestere a szómegvonás ellenére sem hagyta abba véleményének kifejtését. A Zalai Hírlap szerint Horváth kampányolással vádolta meg a fideszeseket, akik az MSZP politikusait hibáztatták a 80 milliós beruházás meghiúsulásáért. Nógrádi és az érintett városrész fideszes képviselője ugyanis - még élő adásban - azt állították, hogy a szocialisták nem lobbiztak megfelelően a Nyugat-Dunántúli Regionális Tanácsnál, sőt más beruházást támogattak a Lenti-kápolnai kerékpárút ellenében. Ez a kápolnai út egyébként a helyi Fidesz egyik választási ígérete volt, viszont a regionális finanszírozási pályázaton győztes másik, Tótszerdahely felé vezető biciklis út szintén Nógrádi választókörzetében van.

A stáb felállt

Horváth József az Indexszel közölte, kerekperec megmondta Nógrádinak, "nem vonhatod meg tőlem a szót, mert akkor is elmondom". A volt polgármester ugyanis kikérte magának, hogy Lenti ellen politizált volna, és azt állította, hogy Nógrádiék már a kampányt kezdték meg, amikor a helyben ellenzéki MSZP-re hárítják a felelősséget. Horváth úgy emlékszik, hogy ezután a polgármester a mikrofonokat kapcsoltatta ki, majd pedig felszólította a helyi televízió stábját, hogy hagyják abba a közvetítést. Horváth állítása szerint a polgármesteri utasításra a stáb fel is állt, és a kamerákkal elhagyta a termet. Az adás csak egy tízperces szünet után folytatódhatott.

A mikrofont nem lehet

Nógrádi szerint viszont csak azt tette, amit Szili Katalin szokott az Országgyűlésben: miután a MSZP képviselő túllépte az időkeretét, megvonta tőle a szót. A polgármester az Indexnek elmagyarázta, hogy a helyi technika miatt külön nem lehet lekapcsolni az egyes képviselők mikrofonját, ezért szünetet rendelt el, és ekkor kérte az adás befejezését, hiszen " a tévé nem szokta közvetíteni a szünetet". Nógrádi László elmondta, hogy a "fegylemezetlen" képviselő leállítása után ő is elhagyta a termet.

Nem irányító

Goór Zsolt, a Lenti Televízió vezetője az Index kérdésére azt mondta, véleménye szerint a közvetítő stáb helyesen cselekedett, amikor beszüntették a közvetítést. Goór szerint a polgármester nem irányítja ugyan a televíziót, de a városi közgyűlésben joga van eldönteni, hogy berekeszti-e az ülést vagy zárt ülést rendel-e el. Bár ilyen nem történt, kétségtelen, hogy a városi televízió az önkormányzat tulajdonában lévő kft.-ként működik.