Felháborodtak az asszonyok Gyurcsány kijelentésén

2004.09.14. 08:10
"Akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne" - mondta néhány napja Gyurcsány Ferenc. A kijelentés miatt tizenkét női szervezet nyílt levelet tett közzé a Népszabadság keddi számában. A szervezetek a levélben tiltakoznak, mert szerintük a miniszterelnök-jelölt kijelentésével megsértette és megalázta a nőket.
"Akinek egy szobája van, az kettőt, akinek kettő van, az hármat, akinek három, az meg családi házat. Akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat érdemelne" - mondta szeptember másodikán egy tévéműsorban Gyurcsány Ferenc.

"Nem ezt érdemeljük!"

Tizenkét női szervezet a Népszabadságban megjelentetett, teljes oldalas nyílt levélben tiltakozik a kijelentés miatt.

"Az Ön szavai mélyen sértenek és megaláznak minket, nőket, akik feleségként, anyaként évtizedek óta tisztességgel helytállunk otthonunkban és a munkánkban egyaránt. Tiltakozunk az ellen, hogy Magyarország olyan országgá váljon, ahol mindazon 'öregecskedő' nők lecserélhetőek, akik idős szüleiket ápolják, gyerekeik útját egyengetik, vigyáznak unokáikra." - olvasható a levélben.

A levél zárómondata: "Mi nők, nem ezt érdemeljük!"

Megkövette a nőket

Korábban Áder János és a Fidesz nőtagozata is megdöbbenésének adott hangot. A miniszterelnököt helyettesítő Gyurcsány azt mondta, hibát követett el, mert ami működik egy normális beszélgetésben, azt egy miniszterelnök szájából félreérthetik. Gyurcsány Ferenc úgy vélte, akkor is butaságot tett, amikor azt mondta, hogy nagy a jólét Magyarországon.

Az aláírók
A levelet aláíró szervezetek gyakorlatilag kivétel nélkül a jobboldalhoz köthetőek. Az aláíró szervezetek alkalmanként az Orbán Viktor Fidesz-elnök által életrehívott polgári körökkel működnek együtt. De van olyan az aláírók között, az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom, amelyik a kendertüntetés megrendezése ellen tiltakozott, és megtalálható az aláírók között a Torgyánné Cseh Mária által létrehozott Független Női Szövetség is.

Tiltakozik a Nők Világfóruma is, amelynek vezetője Ékes Ilona az MTV társadalmi kurátoraként tevékenykedett, megakadályozta például Baló György tévéelnökké választását viszont támogatta volna Siklósi Beatrix megválasztását. Aláíróként jegyzi a hirdetést még a Magyar Asszonyok Ezredévi Szövetsége, a Kiút Veled Egyesület, a Női Igen Egyesület, a Több Nőt a Közéletbe Mozgalom, az Evangélikus Női Misszió, a Szilágyi Erzsébet Nőegylet, a magyar Polgári Nőfórum és a Nők a Nemzet jövőjéért Alapítvány.  • Bérelnék
  • Bankszámla