Piroska
-1 °C
5 °C

Kuncze: Senkivel nem lesz közös lista

2005.01.29. 15:28
A párt alapszabály-módosításáról, a márciusi küldöttgyűlésről és a második Nezeti Fejelsztési Terv prioritásairól tárgyalt az SZDSZ országos tanácsa. Kuncze Gábor pártelnök szerint a kormányfő nem lenyúlja, hanem megvalósítja az SZDSZ elképzeléseit.
Az SZDSZ március 19-én, Szegeden tartja tisztújító küldöttgyűlését, jelentette be Kuncze Gábor pártelnök a párt országos tanácsának szombati ülését követő sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a tanácskozáson szóba került a módosítás előtt álló alapszabály is. Ezzel kapcsolatban kijelentette, az SZDSZ senkivel nem készül közös lista állítására. “Amíg én leszek az SZDSZ elnöke, addig senkivel nem fogunk közös listán indulni” – fogalmazott. Az Index úgy tudja, hogy a közös lista állításának általános, jelenleg sehol nem rendezett kérdését az alapszabály-módosítást előkészítő jogászok kívánták a dokumentumba emelni, de ezt már az SZDSZ keddi ügyvivői testületi ülésén “leszavazták”.

Kötelesség az együttműködés

Kuncze beszámolt arról, hogy kiemelt figyelmet fognak fordítani a második Nemzeti Fejlesztési Terv előkészítésére. Felhívta a figyelmet, hogy a csütörtökre összehívott, ezzel a témával kapcsolatos pártelnöki találkozón mindenképp arra kell törekedni, hogy együttműködés jöjjön létre a felek között az ország fejlődését 20-30 évre meghatározó kérdésben. “Kötelesség az együttműködés, aki erre nem hajlandó, abban nincs ambíció” – fogalmazott. Kitért arra, hogy a találkozó előtt kiküldött kormányzati alapanyag alkalmatlan a második Nemzeti Fejlesztési Terv kialakítására.

A pártelnök a prioritások meghatározását, a konkért programok kidolgozását hiányolta és hangsúlyozta. Az SZDSZ szerint a legfontosabb az ország versenyképességét javító fejlesztések megvalósítása, valamint az oktatás erőteljesebb támogatása. Ezen kívül szólt a regionalizmus jelentőségéről. A megyéket meg kell szűntetni, valódi régiókat kell létrehozni, hangoztatta, megjegyezve, kár ezt a kérdést állandóan a szőnyeg alá söpörni.

A sajtótájékoztatón résztvevő Kóka János gazdasági miniszter szintén a versenyképesség fokozását hangsúlyozta. Elmondta, hogy a kabinet a versenyképességi koncepció kidolgozásának a közepén tart.

Nem lenyúl, megvalósít

Kuncze Gábor az Index kérdésére elmondta, szerinte a miniszterelnök nem lenyúlja az SZDSZ ötleteit, hanem megvalósítja azokat. Az SZDSZ-szel kapcsolatban azt is szokták mondani, hogy “lám ott volt a kormányon, mégsem tudta megvalósítani az elképzeléseit”. “És most mi történik? A miniszterelnök elfogadja a javaslatainkat, és mindenki arról beszél, hogy lenyúlja az ötleteket” – fogalmazott Kuncze. A miniszterelnök nem lenyúlja az SZDSZ elképzeléseit, hanem segíti azok megvalósítását, azért, hogy a kormánya sikeresebb legyen. Leszögezte, örül ennek.

“Különösebben nem tartok attól, hogy azért, mert a miniszterelnök úr elfogadja a javaslatainkat, a szavazó engem például összetévesztene vele” – fogalmazott.