Lézerrel lőtték a Parlamentet

2008.10.06. 19:31
A Lehet más a politika! mozgalom lézerezte a Parlament Dunára néző homlokzatát. A rendőrség megpróbálta megakadályozni az akciót.

A rendőrség megpróbálta megakadályozni hétfőn este a Lehet más a politika! (LMP) mozgalom akcióját, melynek során egy feliratot vetítettek lézerrel Budáról a Parlement homlokzatára. A vetítés helyszínén az eredetileg meghirdetett időpontban, hétfő este fél nyolckor mintegy ötven aktivista és körülbelül tíz rendőr vitatkozott, a rendőrök nem engedték hogy az aktivisták felállítsák a vetítőberendezést.

A mozgalom megbízásából a helyszínre érkezett Bodolai László ügyvéd (Bodolai az Index jogtanácsosa is), akinek a rendőrök nem akarták megmondani, hogy milyen engedélyt hiányolnak. Az ügyvéd szerint a tiltás jogszerűtlen. A csoport felkerekedett, hogy más helyről vetítsenek, ám a rendőrség követte az autójukat, és máshol sem engedte kipakolni a berendezést. Végül a Novotel szálló egyik ablakából vetítettek, de a hotel igazgatója idejekorán véget vetett az akciónak.

Az Országgyűlés Hivatalának sajtófőnöke korábban azt közölte az MTI-vel: a hivatalhoz nem érkezett a vetítéssel kapcsolatos megkeresés, így hozzájárulást sem adhattak. Altorjai Anita hozzátette: törvény írja elő, hogy a képviselők munkáját nem lehet megzavarni. A BRFK sajtóügyeletese az MTI kérdésére azt mondta, a szervezőknek van területfoglalási engedélyük, de a lézeres vetítést az illetékes önkormányzat engedélyezheti.

Klikk a képre!

Vay Márton, az LMP választmányi tagja az Index érdeklődésére azt mondta, hogy a hétfő esti demonstrációt az összes vonatkozó előírásnak megfelelően bejelentették a BRFK-nak.

Vay emlékeztetett: az Alkotmánybíróság pont azzal az indoklással semmisítette meg azt a fővárosi rendeletet, mely az önkormányzat engedélyéhez kötötte volna a demonstrációk hangosítását, világítását, hogy ezek a véleménynyilvánítás alapvető eszközei, használatuk a tüntetések elválaszthatatlan részei, és mint ilyenek nem képezhetik a hatósági engedélyezési eljárás részét.

Vay az mondta az Indexnek, hogy amikor megjelentek a helyszínen, egy civil ruhás rendőr közölte, hogy mivel a lézervetítés nem szerepelt a bejelentésben, elő sem vehetik a készüléket, amennyiben mégis megkísérlik, intézkedést foganatosít és elkobozzák azt. 

A rendőr azzal indokolta a tiltást, hogy a vetítés zavarja a középület nyugalmát és a benne dolgozók munkáját.

A rendőrök jogszabállyal nem indokolták a tiltást, mindössze annyit válaszoltak, hogy az ügyben csak utólagos jogorvoslatra van lehetőség. A helyszínen intézkedő parancsnok újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy egyértelmű utasítása van arra, hogy ne engedje az LMP-t vetíteni. Jegyzőkönyvet azonban nem volt hajlandó felvenni a szervezők kérése ellenére sem.

Az LMP felvette az intézkedő rendőr parancsnok adatait, és hivatali visszaélés miatt fel fogja jelenteni őt. Vay Márton ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy "az intézkedő rendőrök személye ilyen politikai játszmák eszközévé vált".

A sikertelen vetítési kísérlet után a helyszínről távozó LMP-aktivistákat két rendőrautó követte szerte a városban. Amikor megálltak egy mélygarázsban, két rendőrautó melléjük parkolt. Ezután visszatértek a Novotel szállodához, ahol végül sor került a vetítésre. Az akciót a szálloda igazgatójának tiltakozása miatt és a biztonsági őrök nyomására fejezték be.

A cikk szerzője az LMP pártoló tagja.

A cikket itt lehet kommentálni  • Tippek
  • Biztosítás