Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Hideg és béke volt az évfordulón

2006.11.04. 21:03
Szilvásy György kancelláriaminiszter még csütörtökön jelentette be, hogy szélsőjobboldali csoportok erőszakos rendzavarásra készülnek az 1956-os forradalom leverésének ötvenedik évfordulóján. Zavargásoktól tartott a Nemzetbiztonsági Hivatal is, az egykori Kossuth tériek provokációtól féltek, a Fidesz pedig a rendőrségtől óvta rendezvényét. Végül a több mint harminc bejelentett demonstráció és megemlékezés rendben lezajlott, a rendőrök még az illegális felvonulást sem oszlatták fel Budapest belvárosában.

Gyurcsány Ferenc két főhajtásával kezdődött a nap. A miniszterelnök előbb az 56-osok téri (volt Felvonulási tér) 56-os emlékműnél helyezett el virágokat, majd a 301-es parcellánál koszorúzott. (A temetőben később Mádl Ferenc egykori és Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök is koszorúzott.)

Rendbontás sehol sem történt, a Rákoskeresztúri Köztemető érintett szakaszát előzőleg tűzszerészek is átvizsgálták.

Már délelőtt sokan vittek virágokat, mécseseket - az MSZP és az MDF kérésének megfelelően - az október 23-án felavatott új 56-os emlékműhöz. Egyszerre legfeljebb százan tartózkodtak az 56-osok terén, rendőrök nem voltak, csak távolabb állt egy-két rendőrautó.

Budaházy családja a Szabadság téren

A tüntetések délután kezdődtek. A Szabadság téren nagy rendőri készültség mellett egy óra után az ex-Jobbikos Novák Előd a Nemzeti Jogvédő Alapítvány nevében bejelentette, hogy céljuk a szovjet emlékmű ledöntése, de végül nem döntötték le.


klikk!

A Szabadság téren táblákkal demonstrált a Budaházy Baráti Kör. Az egyiken a következő felirat olvasható: "A szovjet emlékmű erőszakot gerjeszt. Izrael felállítana egy emlékművet a náci katonáknak? Követeljük, hogy bontsák le!". Megjelent a téren a szovjet emlékmű megrongálása miatt körözés alatt álló Budaházy György édesapja, édesanyja és felesége is.

Pluszkérdések a népszavazáshoz

A Hősök téri földalatti-kijáratnál fél 3-kor indult el a Magyar Október Mozgalom a 150-200 szimpatizánsával a Szabadság térre. Vonulásuk békés volt, csak kormányellenes jelszavakat kiabáltak.

A Szabadság téren fél négykor a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) foglalta el a színpadot. Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke négyszáz ember előtt jelentette be, hogy támogatják a Fidesz népszavazási kezdeményezését, egyúttal újabb kérdésekkel egészítenék ki. Patrubány azt nevezte a legfontosabbnak, hogy a művi meddővé tétel ne legyen állampolgári jog, illetve a magyar kormány követeljen komoly kártérítést Moszkvától az 1956-os forradalom és szabadságharc leveréséért.

Néma Orbán, beszélő Csurka

Négy órakor indult el a Fidesz 50-60 ezer fős fáklyás menete a Terror Házától az Astoriához, hogy megemlékezzenek a forradalom ötven évvel ezelőtti leveréséről és tiltakozzanak az október 23-i rendőri intézkedések ellen. A menet élén Orbán Viktor pártelnök és vezető fideszes politikusok haladtak, beszédek nem voltak. Zászlókat, az előzetes kérésnek megfelelően, senki sem hozott, a Fidesz elől haladó vezetői csak egy újszövetségi idézetet tartalmazó molinót feszítettek ki: Az igazság szabaddá tesz.


Klikk!

A Fidesz menetével egy időben tartott gyűlést a MIÉP a XII. kerületi Turul-szobornál. Csurka István pártelnök kétszáz fős hallgatóság előtt Gyurcsány távozását és valódi rendszerváltást követelt. Csurka a randalírozókat szájhősöknek nevezte, szerinte sok "értelmetlen felhívás kering az interneten fegyveres harcra, fegyver nélkül".

Illegális tüntetők bolyongtak a városban

A Szabadság téri tüntetők öt óra előtt indultak el a Deák térhez, hogy csatlakozzanak a Fidesz menetéhez, az ellenzéki párt aktivistái azonban megakadályozták ezt. A Fidesz demonstrálói mécseseket és fáklyákat helyeztek el a Gerlóczy utcánál, majd - ezer-kétezer ember kivételével - hazamentek. A Szabadság téri demonstrálók az Astoria felé indultak, ezzel tüntetésük illegálissá vált.


Klikk!

A több száz törvénytelen tüntető - akik között sok álarcos és szkinhed is volt - két nagy csoportban bolyongott a városban. Az egyik menet élén az állítólag Budaházy által készített fapajzsokat tartottak a tüntetők. A fapajzsokra írt betűk a BONTSÁK EL-t adták ki.

A Vörösmarty téren kötöttek ki

A demonstrálók nem árulták el, hogy hová készülnek, végül, többek között, a Blaha Lujza tér, a Szövetség utca, a Nagykörút, a József Attila utca érintésével a Vörösmarty téren kötöttek ki. Egy hangosító berendezéssel elmondták, bejelentett demonstrációt tartanak, és követelik az új választások kiírását. A magukat a Kossuth tériek utódainak tartó tüntetők bejelentették azt is, hogy ezentúl minden nap délután 4-től este 10-ig a Vörösmarty téren tartanak demonstrációt.

A hermetikusan lezárt Hősök terén közben lezajlott a november 4-i államizáróünnepség, ahol megjelent Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály alkotmánybírósági elnök és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is, akik virágokat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft