Móric
14 °C
17 °C

Nincs változás a politikusok népszerűtlenségi versenyében

2008.09.09. 06:55
A politikai uborkaszezon nem hozott változást a politikusok megítélésében, a népszerűségi versenyben továbbra se népszerű senki. Egyedül Lendvai Ildikó és a pekingi olimpia miatt többször is nyilvánossághoz jutó Gyenesei István sportot felügyelő miniszter népszerűsége javult, bár Gyeneseit a megkérdezettek háromötöde még így se ismeri.

Csaknem minden politikusnak javult a megítélése, hirdeti címében a Népszabadság a Szonda Ipsos közvélemény-kutatására hivatkozva, bár az adatok alapján szignifikánsan csak Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető és Gyenesei István sportért is felelős önkormányzati miniszter megítélése javult - utóbbi politikust tízből csupán négy magyar ismeri, kedveltségük meg így is csupán 35, illetve 34 százalékos.

Magyarországon továbbra is csak hipotetikusan beszélhetünk politikusi népszerűségről, a lista egyetlen szereplőjének pontszáma haladja meg az ötvenes határértéket - Sólyom László 51 pontjával éppen átcsúszik az inkább népszerű, mint utált kategóriába. A második helyen Szili Katalin szocialista házelnök áll 46 ponttal, őt Göncz Kinga (45), Orbán Viktor (44) és Dávid Ibolya (42) követi.

A népszerüségi lista sereghatjói a kormány legmarkánsabb arcai, Draskovics Tibor rendészeti miniszter egy ponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc kormányfőt, aki ugyanúgy 29 százalékon áll, mint Veres János pénzügyminiszter. A listán csak Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és bukott elnöke van mögöttük.