Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Nem szállnak a Gripenek

2007.04.21. 21:07
Biztonsági okokból földön maradnak a magyar Gripenek, amíg ki nem derül, hogy miért kellett katapultálni az egyik svédországi vadászgépből.

Ideiglenesen szünetelteti Magyarország a Magyar Honvédség kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán állomásozó JAS-39 Gripen-típus kiképzési repüléseit egy, a svédországi Viedsel légi bázis közelében történt repülőbaleset miatt, derül ki a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs és Toborzó Főosztályának közleményéből.

Baleset

A svéd légierő egyik JAS-39 C Gripen típusú repülőgépe leszállás közben balesetet szenvedett a viedseli légi bázis közelében csütörtök délután. A többfunkciós vadászgép svéd pilótája katapultált - olvasható a HM közleményében.

Mint írják, a baleset kivizsgálása azonnal megkezdődött, az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem zárható ki, hogy "vétlen, vagy nem szándékolt katapultálás történt" A pilóta vallomása szerint ő nem akart katapultálni, magától lőtt ki ülése a pilótafülkéből.

Szünet

Az érvényes nemzetközi normáknak megfelelően a svéd vizsgálat lezárásáig Magyarország is szünetelteti a kecskeméti Gripenek kiképzési repüléseit. Ugyanakkor hozzáfűzték: a NATO- készültségi szolgálatot nem érinti az ideiglenes szüneteltetés, azt a bázis továbbra is ellátja a MiG-29-es géptípussal.

Megjegyezték azt is, hogy a Magyar Honvédséget a svéd fél tájékoztatja majd a vizsgálat eredményeiről, hogy a tapasztalatokat felhasználhassa a típus üzemeltetésében.

Az Orbán-kormány idején, 2001 novemberében írta alá a magyar és a svéd védelmi miniszter azt a szerződést, melynek értelmében Magyarország 14 Gripen vadászrepülőt bérel. A vadászgépeket tízéves bérleti szerződés keretében üzemelteti Magyarország, majd maradványértéken megvásárolja.  • Vennék
  • Hírek