Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Medgyessy vizsga helyett a nyelvismerettel is beéri

2004.08.11. 08:24
Medgyessy Péter miniszterelnök már nem követeli meg a nyelvvizsgát minisztereitől, beéri a nyelvismerettel is, írja a Magyar Hírlap. Az érintett miniszterek - saját, illetve környezetük nyilatkozatai alapján - szorgalmasan járnak angolórákra. Juhász Ferenc célja, hogy megértesse magát, Burány Sándor és Németh Imre középfokú nyelvvizsgára készül, Kiss Péter angolórákat vesz, Lamperth állítólag megtanult angolul, bár vizsgát nem tett.
A Medgyessy-kormány négy miniszterének nincs nyelvvizsgája, egy pedig alapfokú bizonyítványt tud csak felmutatni, írja a Magyar Hírlap. A kormányfő egy évvel ezelőtt kijelentette, hogy kormányátalakításkor a nyelvtudás is számít, a magyaron kívül más nyelven nem beszélő minisztereit pedig arra kérte, hogy az EU-csatlakozásig szerezzék meg a nyelvvizsgát.

Juhász órákat vesz

Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek, Németh Imre földművelésügyi miniszternek, Kiss Péter kancelláriaminiszternek és Lamperth Mónika belügyminiszternek nincs nyelvvizsgája, Burány Sándor munkaügyi miniszternek csak alapfokú angol nyelvvizsgája van.

A Magyar Hírlap összeállításából kiderül, Juhász hetente több alkalommal vesz órákat, célja, hogy angolul is megértesse magát, Burány és Németh középfokú nyelvvizsgára készül, Lamperth középfokú társalgási ismerettel bír, Kiss németül beszél, angolul tanul.

Elég az ismeret

"A mostani kormányátalakításnál viszont nem lesz döntő a miniszterek nyelvvizsgája" - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak a kormányszóvivő. Gulyás Erika szerint a nyelvismeret számít, az, hogy a kormánytagok külföldi partnereikkel tudjanak beszélni. "A nyelvvizsgával nem rendelkező miniszterek intenzíven tanulnak." A kormányfő a lap szerint engedékenyebb lett. Vizsga helyett elég az ismeret.

A Népszabadság információi szerint az érintett miniszterek közül Burány Sándor munkaügyi miniszter menesztése várható az augusztus 20-i kormányátalakítás előtt, de vélhetően nem a nyelvvizsga hiánya miatt.