Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Washingtoni nyelvórák fideszeseknek

2003.07.01. 08:33
Huszonkét fideszes parlamenti képviselő vehet részt az Amerikai Magyar Koalíció jóvoltából egy többhetes washingtoni nyelvi továbbképzésen. A tanfolyamra bárki jelentkezhetett a Fidesz parlamenti frakciójából, így azon a mezei képviselők mellett volt miniszterek is részt vehetnek. A Fidesz tájékoztatása szerint hasonló képzéseket terveznek német és francia nyelvterületen is.
Fideszes parlamenti képviselők csiszolhatják tovább angol nyelvtudásukat Washingtonban, az Amerikai Magyar Koalíció szervezésében. "A program célja, hogy a Parlament tagjai - akik közül sokan nagyon kevés angol nyelvi tapasztalattal rendelkeznek, az Egyesült Államokban - amerikai környezetben ismerkedjenek a közérdekű témákkal, saját szakterületüknek megfelelő kapcsolatokat építsenek ki az amerikai kormányon belül, valamint intenzív angol nyelvi képzésben vegyenek részt" - tartalmazza a washingtoni székhelyű szervezet közleménye.

Volt miniszterek és mezei képviselők

Információink szerint huszonöt képviselő jelentkezhetett a programra, de végül csak huszonketten indulnak e hét végén az Egyesült Államokba. A résztvevők között lesz a volt miniszterek közül Varga Mihály, illetve Gógl Árpád, de olyan "mezei képviselők" is ott lesznek a továbbképzésen, mint Kövér László, Őry Csaba, Birkás Tivadar, Révész Máriusz, vagy Ivanics Ferenc.

A képviselők a Népszabadság információi szerint csak a repülőjegyet fizetik: a Magyar-Amerikai Koalíció szerzett szállást és helyszínt a nyelvóráknak, a többi költséget pedig az amerikai állam vállalta. A napilap amerikai forrásokból úgy értesült, hogy ez a lehetőség nyitva áll a parlament többi frakciója számára is.

Szállás amerikai családoknál

A washingtoni szervezet kormányzati és nem kormányzati szerveknél tartott hivatalos tájékoztatókra cipeli majd a képviselőket, napi kétszer pedig angol nyelvi órákon kell megjelenniük a honatyáknak. De még a képviselők elszállásolásának módja is az angol nyelvtudás csiszolását szolgálja: "Amerikai családok otthonaiban történő elszállásolás, hogy a képviselők még inkább belemerülhessenek az angol nyelvbe".

Francia és német nyelvi képzés is várható

A 22 képviselő hazaérkezése után se kényszerül arra, hogy szótárakat böngésszen nyelvtudása karbantartására, mivel az USA budapesti nagykövetsége a későbbiekben is szervez majd számukra nyelvórákat. A Fidesz tájékoztatása szerint német és francia nyelvterületre is szerveznek hasonló továbbképzéseket, ezekre ugyancsak a parlamenti szünetben, de már augusztusban kerülhet sor.