Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Fidesz: Az MSZP démonizálást oktat Erdélyben is

2008.09.16. 16:30
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc vagy eltávolítja az MSZP-ből Nyakó Istvánt és Ujhelyi Istvánt erdélyi szereplése miatt, vagy ha nem, akkor elismeri: a szocialisták eddig is démonizáltak kampányaikban. A Magyar Nemzet szerint Nyakó István egy nagyváradi fórumon azt mondta: "ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni". Nyakó szerint a Fidesz exportálta a hazai belpolitika légkörét Erdélybe és tönkretette a romániai magyarság egységes képviseletét.

Nyakó Istvánt és Ujhelyi Istvánt el kell eltávolítani az MSZP-ből, hiszen démonizálásra, hazugságokra és megfélemlítésre buzdítják a választásokban résztvevő pártaktivistákat - mondta Balsai István.

A Magyar Nemzet keddi számában számolt be arról, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője kampánystratégiákról tartott a múlt héten előadást a romániai Nagyváradon. A Magyar Ifjúsági Értekezlet akadémiáján a szavazatok megszerzésének módszereiről és az ellenségkeresés kommunikációs szerepéről beszélt . Ujhelyi István, az MSZP alelnöke a többesélyes magyarországi politikai helyzetről tartott előadást ugyanezen a rendezvényen.

Nyakó István itt például azt mondta: "ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni". A másik idézet Nyakó Istvántól a fideszes politikus tolmácsolásában így hangzott: "Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki".

Balsai szerint az MSZP választási kampányaiban visszatérően lehet találkozni hasonló megnyilvánulásokkal. Megdöbbentőnek nevezte azt is, ahogyan Nyakó István reagált a kijelentésével kapcsolatban megjelent hírre, hiszen - idézte a politikus a szocialisták szóvivőjét - az elmondottak csak Romániára érvényesek.

A velünk szomszédos ország gyakorlóterep lehet az ilyen piszkos választási kampányhoz? Ezt így meg lehet csinálni? - tette fel a kérdést az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Ujhelyi István alelnökkel együtt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ifjúsági szervezetének meghívására a múlt héten zártkörűnek hitt beszélgetésen vettünk részt Nagyváradon - mondta reagálásában Nyakó István.

A szocialista párt szóvivője megjegyezte: bár nem örül, hogy kiragadott mondatokat jelentettek meg tőle, annak azonban igen, hogy napvilágra került: magyar baloldali fiatal politikusok párbeszédet folytatnak a határon túli ifjúsági szervezetek politikusaival.

Nyakó elismerte, hogy a Magyar Nemzet korrekten idézte az általa elmondottakat. Eszerint egy politikai pártnak minden olyan eszközzel rendelkeznie kell egy kampányban, amellyel az ellenfele is, ám az más kérdés, hogy használja-e.

Szerinte a Fidesz exportálta a hazai belpolitikát Erdélybe és "helyi leányvállalatán" keresztül tönkretette a romániai magyarság egységes képviseletét. Hozzátette: a Fidesz megosztotta a magyar szavazókat és ezzel gyengítette a határon túliak érdekképviseletét. "Ne csodálkozzanak, ha a politika exportja után az általuk meghonosított harcmodor is exportálódik" - fogalmazott Nyakó István. Szerinte emiatt Balsai Istvánnak főnökéhez, az erdélyi kampánykörútjairól elhíresült Orbán Viktorhoz kellene fordulnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!