Ágnes
-1 °C
2 °C

Megszűnnek a nyolcosztályos gimnáziumok

2006.05.24. 08:36

A koalíció elfogadta Magyar Bálint oktatási miniszter javaslatát, így két éven belül megszűnnek a nyolcosztályos gimnáziumok - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, a döntés egyik oka, hogy ez az iskolatípus rendkívül korai szelekcióhoz vezet, mivel a felvételin a legjobb diákokat válogatják ki.

A lépést a nemzetközi vizsgálatok eredményei is indokolják, mivel általában azok a diákok teljesítenek jobban, akiknél hosszabb az alapozó szakasz, vagyis nem hagyják abba az írás-olvasás tanulását a negyedik osztály végén. A program ezért a 6+6-os iskolaszerkezet felé mozdítaná az oktatási rendszert.

A 104 nyolc osztályos gimnázium 30 ezer diákja még saját iskolájában fejezheti be tanulmányait, 2008 szeptemberére azonban a fenntartóknak hat vagy tizenkét évfolyamos gimnáziumokká kell átalakítaniuk ezeket.

A szakszervezetek eközben már tiltakoznak a pedagógusok óraszámának tervezett megemelése és az emiatt várható elbocsátások ellen. Azzal érvelnek, hogy a tanárok így is sokkal többet dolgoznak a kötelező óraszámnál.