Gerzson
-3 °C
2 °C

Nyomozás a HM titkolózása miatt

2005.03.25. 12:36
A rendőrség visszaélés közérdekű adattal vétség elkövetésének gyanújával nyomozást rendelt el az Index munkatársának feljelentése nyomán a Honvédelmi Minisztérium adatkezelési gyakorlata miatt. Az Index először 2004 októberében kért betekintési lehetőséget a HM és a Centrál Mosodák Rt. közötti szerződésbe. Először az adatvédelmi biztoshoz fordultunk, aki azt a választ kapta a HM-től, hogy megkeresés ebben az ügyben hozzájuk nem érkezett.

Amint arról az Index korábban hírt adott, a Honvédelmi Minisztérium tavaly márciusban írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot a honvédségi textíliák mosására, a pályázaton két vállalkozás, a korábban HM-cég Centrál Mosodák Rt., illetve a Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. indult. A pályázaton a HM korábbi házi cége, a Centrál nyert, amely időközben Leisztinger Tamás Forrás Rt-jének tulajdonába került.

Ki adta az olcsóbb ajánlatot?

A vesztes Magyar Egészségügyi Mosodák Kft. szerint az ő ajánlatuk évi százmillió forinttal volt olcsóbb, mégsem ők nyertek. A HM tavaly három hét gondolkodási időt követően is csupán annyit közölt, hogy értelmezésük szerint a győztes ajánlata volt a legolcsóbb.

Még első cikkünk megjelenése előtt betekintést kértünk a HM és a Centrál Mosodák közti szerződésbe, a tárca akkori kommunikációs igazgatója, az azóta a kancelláriához igazolt Matyuc Péter kérésünk teljesítésétől a folyamatban lévő jogvitára hivatkozva elzárkózott. Az Index ezért az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Elveszett megkeresés

Péterfalvi Attila levélben kereste meg a HM-et, hogy kiderítse, miért nem bocsátják rendelkezésre a szerződést. Péterfalvi tavaly decemberi levelére február közepén úgy reagált Bocskai István kommunikációs igazgató, hogy nem tud az egész ügyről, mivel ilyen megkeresés a tárcához nem érkezett. Bocskai - akivel az Index munkatársa többször egyeztetett a mosási ügyben - azt állította, a volt főnökéhez küldött levelünkről nem volt tudomása, így ő csak az igazat írta le az ombudsmannak.

Péterfalvi Attila elvi állásfoglalásában a közbeszerzési törvény rendelkezéseire figyelemmel azt írta, közérdekű adat egy közbeszerzés nyertese és az állami hivatal közti szerződés. Az Index Péterfalvi elvi állásfoglalása után újra a honvédelmi tárcához fordult kérve az immár öt hónapos kérés teljesítését.

A HM szerint is közérdekű adat

Az adatvédelmi biztos elvi állásfoglalásának birtokában az Index újra megkereste a honvédelmi tárcát, amely öt hónap után néhány részletet közölt ugyan a szerződés tartalmáról, de a betekintést a folyamatban lévő jogi eljárásra hivatkozva ismételten megtagadta. A Bocskai István által jegyzett válasz ugyanakkor elismeri, hogy a szerződés tartalma közérdekű adat, ennek ellenére új információként csak a szerződés értékét ismertették.

E szerint a Centrál Mosodák Rt. 1,6 milliárd forintért végzi a mosási feladatokat 2004. szeptember 1-től, 2006. december 31-éig. Ez a korábbi adatok szerint viszont több mint kétszázmillió forinttal kerül többe, mint amit a vesztes ajánlata tartalmazott.

Ismeretlen tettes ellen nyomoznak

Az ismételt elutasítás után az Index munkatársa a rendőrséghez fordult, mert néhány éve a Btk. módosításába bekerült egy olyan passzus, amely vétségnek minősíti a közérdekű adattal való visszaélést és ebbe a kategóriába tartozik a közérdekű adatok eltitkolása. A rendőrség feljelentésünk és a becsatolt iratok alapján nyomozást rendelt el visszaélés közérdekű adat gyanújával, ismeretlen tettes ellen.

Péterfalvi Attila az Indexnek nyilatkozva kijelentette: azóta, hogy hatályos a Btk. inkriminált passzusa még soha nem került bírói szakba közérdekű adat eltitkolása, így nincsen arra nézve semmiféle gyakorlat, hogy mikor tekintehtő befejezettnek a bűncselekmény.