Hermina
15 °C
27 °C

Meglepte az MSZP a pénzügyminisztert

2004.03.27. 15:38
Az MSZP hétfőn kezdeményezi, hogy az idei 13. havi nyugdíj első részletét már májusban fizessék ki. A javaslatról Draskovics Tibor pénzügyminiszter az Indexnek elmondta, jómaga ugyan csak néhány napja értesült az ötletről, de az "jó célt szolgál", ezért ő is támogatja.
Az MSZP hétfőn kezdeményezi a nyugellátásról szóló törvény módosítását, ami szerint az 53. havi nyugdíjat előrehozva, már májusban kifizetnék. Göndör István szocialista képviselő "az ötlet atyja" az Indexnek azt mondta, hogy hétfőn kérik a házszabálytól való eltérést, hogy már aznap szavazhassanak a tervezetről.

Meglepett pénzügyminiszter

A szocialista kezdeményezés ugyanakkor meglepte a pénzügyminisztert. Draskovics Tibor az Indexnek elmondta, csak néhány napja szóltak neki a tervről. Szerinte a javaslat nem növeli ugyan az idei költségvetés terheit, de az időbeni átrendezésnek kamattöbblete van. "Ez viszont vállalható" - tette hozzá. Szerinte az ötlet jó célt szolgál, ezért támogatja. Göndör ugyanakkor úgy tudja, hogy semmilyen terhet nem jelent a javaslat, mert a költségvetésben a pénz "jön-megy nem olyan, mintha bankban lenne".

Csákabonyi Balász szocialista országgyűlési képviselő, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökhelyettese közölte, hogy az egyheti nyugdíj az éves nyugdíj mértékét 2,2 százalékkal emeli. Így a januári 6,3 százalékos emeléssel együtt összesen 8,5 százalékkal nőnek a juttatások májusig. Ez 36 milliárd forintba kerül a költségvetésnek.

Nem kampányt szolgál

Göndör a pénzügyminiszteren kívül Kökény Mihály egészségügyi minisztert is tájékoztatta a kezdeményezésről, a külföldön lévő miniszterelnököt viszont nem. "Hétfőn már tudni fog róla" - mondta a szocialisták frakcióigazgatója. Arra a felvetésre, hogy a javaslat a júniusi EP-választásokra készülő MSZP kampányát szolgálja-e, Göndör nemmel válaszolt. Mint mondta, nem csak az idén, de kezdeményezésük szerint mostantól számítva minden évben májusban fizetik ki a 13. havi nyugdíj első részleteit. A második részletet december 15-ig folyósítanák a nyugdíjasoknak.

Ha a törvényjavaslatot az Országgyűlés elfogadja, májusban az öregségi nyugdíjasok 15.240 forintot, a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok pedig 14.164 forintot kapnak.